Hozzászólások
 Téma nyomtatása
Czédly Mónika álmodta meg és készíttette el.
Jtoti
Pozsonytól alig fél órányira, Köpcsény (Kittsee) irányában fekszik Féltorony (Halbturn) faluja. Az odavezető utat romantikus szőlőültetvények fogják körbe, a féltornyi barokk kastély és annak csodálatos gesztenye ligete és barokk kertje pedig lélegzetelállító látvány.

A szépen felújított kastélyépület ma magántulajdonban van, az egyik leszármazott, a Waldbott-Bassenheim bárói család tulajdona, és rendkívül színvonalas kulturális és rendezvényközpontként működik. A kastély termeiben, miután a történelem viharos éveiben valamennyi műkincsét és berendezési tárgyát széthordták, évente cserélődő tárlatot nyitnak más és más témában.



https://ma7.sk/ka...kepgaleria



A kiállított, újraálmodott ruhadarabok között megtalálhatóak azok a ruhaneműk, amelyeket Erzsébet még fiatal lányként viselt a possenhofeni kastélyban, valamint azok a ruhák is, amelyekben először találkozott Ferenc Józseffel és amelyben megérkezett a bécsi esküvői fogadásra. A továbbiakban az ezüst hímzéssel átszőtt magyar koronázási ruhát, valamin a magyar fogadásokra tervezett reprezentációs ruhákat is kiállították, mindezeket a ruhákat a gödöllői divattervező, Czédly Mónika álmodta meg és készíttette el.

Kevés hiteles ruhadarabot talál az utókor, ám jóval több művészi ábrázolás és fotó maradt fent, amelyeket Czédly Mónika ruhatervező 2004-ben elkezdett felkutatni. Elhatározta, hogy újraalkotja Erzsébet ruháit. Az első öltözék 2007-ben a királyné koronázásának 140. évfordulójára készült el, az ismert Emil Rabending-fotó alapján. Kutatások alapján azóta bizonyított, hogy ez ruha már 1866 tavaszán készen volt. Czédly Mónika 14 ruhát varrt, amelyekből néhányat magyar és külföldi helyszínen mutatott be, ápolva az Erzsébet napjainkig is élő kultuszát.
 
Ugrás a fórumra: