Hozzászólások
Sisi Fórum » :: Habsburg - Lotharingiai ház :: » Habsburg-Lotaringiai Ferenc Ferdinánd fõherceg
 Téma nyomtatása
100 éve halt meg a trónörökös
Jtoti
http://hu.wikiped...5%91herceg

[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fd/Franz_Ferdinand_Automobile_AB.jpg[/img] is not a valid Image.

[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/hu/c/c8/Ferenc_Ferdinand_Szarajevoban.jpg[/img] is not a valid Image.
közvetlen a haláluk elõtt

Ferenc Ferdinánd
Emlékezések, halála óta!

[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/90/Sarajevo11.jpg/1280px-Sarajevo11.jpg[/img] is not a valid Image.

emléktábla a merénylet helyén

http://www.rubico...zinhelyen/

"Az emlékmûvek sorsa oly bizonytalan, mint amily kétes maga az emberi sors. És mi mégis újra meg újra emlékeket állítunk." Ez a Bory Jenõ 1933-as feljegyzésébõl származó idézet világít rá a legteljesebben a szarajevói emlékmû sorsára. Méltán, hiszen az alkotó 1933-ra megérte azt, hogy az I. világháborút kiváltó hírhedt merénylet színhelyén megvalósult emlékmûvét a történelem vihara már megsemmisítette, a grandiózus álom pedig a székesfehérvári szõlõhegyen kezdett testet ölteni.

[img]http://www.rubicon.hu/ma_files/bory_jeno_alkotasai_a_szarajevoi_merenylet_szinhelyen_01.jpg[/img] is not a valid Image.

[img]http://www.rubicon.hu/ma_files/bory_jeno_alkotasai_a_szarajevoi_merenylet_szinhelyen_02.jpg[/img] is not a valid Image.

Csak a merénylet helyén épült emlékmû készült el a Miljaèka folyó hídfõjénél. Az emlékmû megvalósítását Bosznia-Hercegovina kormányzója 1916 márciusában rendelte meg. A megrendelés a tervpályázat nyertes mûvét írta le, melyért a mûvészt harmincnyolcezer koronával jutalmazták.

Az emlékmûvet 1917. július 29-én avatták föl. Megvalósításáért Bory Jenõt 1916-ban a Ferenc József Rend lovagkeresztjével tüntették ki, s valószínûleg ezért elõ is léptették.

"Ez lett tehát a világháború elsõ hõsi emlékmûve, az elsõ hõsi halottaknak" írta errõl a mûvész 1944-ben. Ekkor persze már az emlékmû sem állt, hiszen azt a terület új urai 1919-ben lebontották, az eredeti nevén Latin hidat Gavrilo Princip emlékére keresztelték át, csak a pad maradt meg.

Az emlékmû építésekor merült fel egy nagyobb épületegyüttes állításának terve. Újabb pályázatot nyert Bory Jenõ a Ferenc Ferdinánd fõherceg emléktemplom és a Zsófia Ifjúsági Otthon megvalósítására.

Ünnepségek a balkáni országokban:

Szobrot emelnek Belgrádban

Szobrot emelnek Belgrádban Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös gyilkosának

[img]http://www.vajma.info/kepek/2014/01/23/szerbia_Szobrot-emelnek-Belgradban-Ferenc-Ferdinand-osztrak-magyar-tronorokos-gyilkosanak.jpg
[/img]

Az elsõ világháború százéves évfordulója alkalmából Gavrilo Princip szobrot kap Belgrádban.

A Mlada Bosna csoport legismertebb tagjának szobrát legkésõbb júniusig felavatják a Kalemegdan-parkban, valamint Kelet-Szarajevóban is emelnek egy azonos Princip-szobrot.

A kezdeményezés, hogy szobrot emeljenek Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös merénylõjének, a szerb kormánytól ered a szarajevói merényletnek és a világháború kitörésének századik évfordulója alkalmából. (Veèernje novosti)A balkáni ország életében a jövõ évben komoly esemény érkezik el: 100 éve lesz annak, hogy az I. világháborút kirobbantó merényletet elkövették Szarajevóban. Ennek apropóján már elkezdõdött a megemlékezések szervezése, de ez egy megosztott országban nem mehet zökkenõmentesen. A történelmi esemény megítélése korántsem nevezhetõ egységesnek, s ez rányomja bélyegét az évfordulóra.

http://kitekinto....2K0ZaJyHng

Szobrot emeltek Gavrilo Principnek a vajdasági Tovarisevo faluban. A Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös elleni merénylet elkövetõjének emlékmûvét Emir Kusturica világhírû szerb filmrendezõ leplezte le az elsõ világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából.

A bácskai Palánkához közeli faluból az elsõ világháború elõtt körülbelül 50 fiatal tanult Szarajevóban, a Mlada Bosna (Ifjú Bosznia) nevû politikai-forradalmi-nemzeti ifjúsági szervezet tagjai voltak - hangzott el a szoboravató ünnepségen.

Matija Beckovic költõ beszédében kiemelte: Princip száz évvel ezelõtti lövése nem csak az õ életét változtatta meg, hanem minden szerbét, aki akkoriban az Osztrák-Magyar Monarchia területén élt. Hangsúlyozta, hogy a háború szerb áldozatairól sem szabad megfeledkezni.

Emir Kusturica rendezõ - aki filmet készít a merénylõ életérõl - arról beszélt, hogy Princip nélkül nem létezne modern szerb állam. "Mivel az országok különböznek egymástól, gyakran elõfordul, hogy azok, akiktõl azt várnád, hogy magasztalják Principet, megfeledkeznek róla, azok viszont, akiktõl semmit sem várnál, mindent megtesznek érte" - mondta az alkotó, aki ezzel arra is utalt, hogy Tovarisevo lakosai állami támogatás nélkül, saját forrásból emelték a szobrot.

Korábban arról is szó volt, hogy az elsõ világháború századik évfordulója alkalmából Belgrádban is szobrot állítanak Gavrilo Principnek, ez a terv azonban még nem valósult meg.

Magyarországon

2014-ben lesz pontosan száz éve, hogy Szarajevóban Gavrilo Prinèip szerb diák meggyilkolja Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörököst. 2014-ben lesz pontosan 100 éve, hogy örökre eltûntek az Osztrák-Magyar Monarchia látszólag békés, kényelmes pompában fürdõzõ hétköznapjai és kitört az elsõ világháború.

http://hvg.hu/kul...p_fel_Esze

Az idén lesz 100 éve, hogy az 1914. június 28-án Ferenc Ferdinánd trónörökös ellen elkövetett merénylet nyomán kitört az I. világháború. A centenáriumi év alkalmából Pécs számos társszervezõvel emlékkiállítással tiszteleg évforduló elõtt, valamint megalakult az Elsõ Világháborús Emlékbizottság is. - See more at:

http://echotv.hu/...XEyws.dpuf


Újra kiadták Ferenc Ferdinánd útinaplóját

http://hajosnep.b...tinaplojat

[img]http://m.cdn.blog.hu/ha/hajosnep/image/Meiner_Reise_um_die_Erde.jpg[/img] is not a valid Image.

http://m.cdn.blog...e_Erde.jpgA 20. század elején egész Európát feszültség járta át, a Habsburg Birodalomnak minden eszközt meg kellett ragadnia, hogy megszilárdítsa hatalmát, és összetartsa a több nemzet alkotta császárságát. Ezt tükrözi az 1914-es arany 20 koronás, melyre felkerült Bosznia címere is.

Bosznia-Hercegovinát 1908-ban olvasztották a birodalomba, a lakosság azonban az elsõ pillanattól kezdve lázadni és forrongni kezdett az osztrák fennhatóság ellen. 1914. június 28-án Szarajevóba látogatott Ferenc Ferdinánd és hitvese, a Hasburg Birodalom jövendõ császári párja. A Bosznia szabadságáért küzdõ radikális mozgalom merényletet hajtott végre, Ferenc Ferdinándot és feleségét agyonlõtték.

[img]http://www.eremtar.hu/issues/gm13/images/grafik1.jpg[/img] is not a valid Image.

[img]http://www.eremtar.hu/issues/gm13/images/grafik2.jpg[/img] is not a valid Image.


Az 1914-ben, pont 100 éve kitört I. világháború okait kutatva a történelemkönyvek egészen a Szarajevóban történt gyilkos merényletig vezetnek vissza.
Szerkesztette: Jtoti - 2014.05.01. 23:52
 
Ugrás a fórumra: