Hozzászólások
Sisi Fórum » :: Habsburg - Lotharingiai ház :: » I.Ferenc József osztrák császár, magyar király
 Téma nyomtatása
Ferenc József halála
Jtoti
Ferenc József temetése képekben:

http://www.huszad...e-kepekben


1916. november 21-én hunyt el I. Ferenc József osztrák császár (ur. 1848-1916) és magyar király, aki uralkodását a Habsburgok pozícióit megrendítõ forradalmak leverésével és a neoabszolutizmus kiépítésével kezdte, majd a birodalom dualista átszervezésével folytatta, hogy aztán életét az Osztrák–Magyar Monarchia és a "boldog békeidõ" örök szimbólumaként fejezze be. Ferenc József 68 éves országlás után, az elsõ világháború harmadik évében hunyt el; a sors sok szempontból kegyes volt hozzá, ugyanis birodalma nem sokkal élte túl elsõ és legjelentõsebb uralkodóját.

Ferenc József halála, idõs korából fakadóan nem jelentett váratlan hírt. 1916. november 20-án heveny rosszullétre panaszkodott; légcsõhurut-gyulladásából tüdõgyulladás lett, de az öregemberként is makacs uralkodó orvosai kérlelésére sem volt hajlandó felhagyni a megszokott, rutinszerûvé vált munkával. Halálának napján, november 21-én hajnalban 38,1°C-os láza ellenére már fél négykor íróasztalánál ült. Ebéd után már 39,5 fokos lázat mértek, de dolgozott tovább, rendületlenül. Este hétkor ágyba fektették a már méltatlankodni is alig képes, nagybeteg császárt. Álmában halt meg, este kilenc után öt perccel, 86 éves korában.

Schratt Katalin 1916. november 19-én, Erzsébet neve napján kereste fel utoljára a császárt a Hofburgban.
Majd az uralkodó halálát követõen, megengedték a "barátnénak", hogy a halottas ágynál vegyen búcsút a császártól, s két szál fehér rózsát tegyen a kezébe. Ezekkel együtt helyezték a koporsóba Ferenc Józsefet. A temetésen azonban nem volt ott, az udvar nem tartott fenn helyet a számára. Otthon maradt és imádkozott, amíg a pompás gyászmenet végigvonult Bécsen hogy elhelyezzék koporsóját a Kapucinusok kriptájában, angyali Sisijének és fiának Rudolf trónörökösnek a koporsója közé.

[img]http://tabananno.blogspot.hu/2010/01/ferenc-jozsef-temetese-1917-januar.html[/img]

[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/FranzJosephTotenbett.jpg[/img] is not a valid Image.

1.bp.blogspot.com/-ZDz5yUdpv1c/Tso5EsDA0dI/AAAAAAAAAuY/oM8qHUX4AV8/s640/francisjoseph1austria_b.png


1.........................................I.Ferenc József koporsóját a Szent István templomba viszik. A temetési menet megállt, a halottaskocsi a Szent István templom elé érkezett. Fekete selyembe öltözött lakájok, fejükön háromszögletü kalap, ünnepélyes csendben veszik le a koporsót a halottas kocsiról, vállukra emelik és a lilataláros fõpapok sorfala között viszik be a templomba. Hat nemes apród viaszfáklyát tart a koporsó körül, mely elõtt kivont karddal tisztelegnek a magyar és osztrák gárdisták, testõrök és arciére testõrök.

www.huszadikszazad.hu/img/627/prev/21301_a_kapucinusok_temploma_becsben.jpg

www.huszadikszazad.hu/img/627/21305_i._ferenc_jozsef_koporsojat_a_szent_istvan_templomba_viszik.jpg

www.huszadikszazad.hu/img/627/21304_ferenc_jozsef_ravatala.jpg


A halottas kocsi. A gyász méltóságos lassuságával vitte a pompás gyászkocsi I. Ferenc József királyt utolsó utján. A Burg kapuja elõtt készült ez a felvételünk, melyen világosan kidomborodik a gyász megható pompája. A testõrség meghatott lélekkel kisérte a koporsót a gyászoló, fekete tömeggel szegélyezett utvonalon, a katonák még egyszer utoljára szalutáltak az elpihent hadurnak, a polgárság pedig levett kalappal állt sorfalat a hûvös õszvégi délutánon, hogy lerója kegyeletét a nagy uralkodó iránt

www.huszadikszazad.hu/img/627/prev/21300_a_halottas_kocsi.jpg

IV. Károly, Zita királyné és a négy éves trónörökös a gyászmenetben. A nyolcfogatu gyászkocsi után, mely I. Ferenc József, megboldogult királyunk koporsóját a Szent István dómban történt beszentelés után a kapucinusok templomáig vitte, gyalog haladtak: IV. Károly király (1), a négy éves Ferenc József Ottó fõherceg trónörökös (2) és Zita királyné (3) mély gyászban, teljesen lefátyolozott arccal. Az uralkodó pár mögött néhány lépéssel az õsz bajor király, III. Lajos (4) haladt fedetlen fõvel utána Ferdinánd bolgár király (5), a szász király (6) és Boris bolgár trónörökös következtek.

www.huszadikszazad.hu/img/627/prev/21306_iv._karoly_zita_kiralyne_es_a_negyeves_tronorokos_a_gyaszmenetben.jpg



A temetési menet eleje. A Burgból a Szent István templom felé kanyarodó temetési menetet két udvari lovász nyitotta meg: kezükben lámpás világitott. Utánuk a képünkön látható eskadron lovasság léptetett fehér paripákon, fényes, ünnepi ruhában. Bécs városának valamennyi harangja egyszerre kondult meg, amikor megindult ez a menetet megnyitó lovascsapat.

www.huszadikszazad.hu/img/627/prev/21302_a_temetesi_menet_eleje.jpg





I.Ferenc József ravatala. A temetés elõtt a bécsi Burg kápolnájában helyezték díszes ravatalra az elhunyt királyt. Mintegy kilencvenezer ember járult a ravatalhoz, mely körül diszesebbnél diszesebb koszorukat helyezett el kegyelet. A látogatók nem láthatták a király arcát, mert a koporsó zárva volt.

www.huszadikszazad.hu/img/627/prev/21299_ferenc_jozsef_halott.jpg


A kapucinusok temploma Bécsben. Itt alusszák örök álmukat a Habsburgok, százharmincöten immár. A templom elõtt a lármás élet hömpölyög, beljebb, tul a kis templom hajóján mélységes áhitatos csend borus a templom kriptájára. A kapucinus-kolostorban nyugszik immáron boldog emlékezetû királyunk. I. Ferenc József is, mellette Erzsébet királyné és Rudolf trónörökös alusszák örök álmukat.



Read more: http://tabananno....z1vznKnbJi
Szerkesztette: Jtoti - 2012.10.14. 23:21
 
Ugrás a fórumra: