Hozzászólások
 Téma nyomtatása
Erzsébet szépségalbumai
Jtoti
http://www.sissi-...baende.htm

Szépségkultusz

Erzsébet szépsége teljében 50 kg volt és 172 cm volt.
Ez változatlan volt sõt derékbõsége is, ami ritkán haladta meg az 50 cm, csípõbõsége meg a 62-65 cm-t.

A kezdeti félénksége az udvartól távol Madeirán elmúlt, és úgy étkezett haza, hogy tisztában volt szépségével.
Bármennyire is kedves jelenség volt a férfiakkal szemben egyre jobban hangsúlyozta a fenségest, sõt a felségest.

A nõkkel viszont nagyon kedves, szeretetreméltó sõt kifejezetten testvéries tudott lenni-de csak a szép nõket kedvelte.
A társadalmi rangot nem tartotta fontosnak, Madeirán szoros barátságot kötött például Hunyady Lilivel, ami évekig tartott. Ez a "mágikus kapcsolat" amivel a többiekkel nem törõdött ez ádáz féltékenységet váltott ki.

Egyszer így Írt az akkor 9 éves Rudolfnak Svájcból: "Megismerkedtünk egy tizenkét esztendõs, nagyon csinos belga kislánnyal, akinek gyönyörû hosszú haja van. Gyakran beszélgetünk vele, és egyszer még meg is csókoltam!!! Gondolhatod tehát, hogy milyen édes."

Különös élvezetet okozott a császárnénak, ha majdnem olyan szép nõ oldalán mutatkozhatott, mint saját maga.
Ezekben a kapcsolatokban mély vonzódás is volt, amit a nyilvánosság elõtt is kimutatták:
Például Máriával a nápolyi királynéval amikor 1868-ban Budapesten járt egyforma sötét selyemruhát viseltek skót kockás beduinéval(köpeny) gyöngyszürke selyemkalapkával és élvezték a nyilvánvaló sikerüket.

Mária volt a sztárja is annak az albumnak amit még nápolyi tartózkodása alatt kezdett el gyûjteni.
Húga törékeny mélabús szépségének Erzsébet volt az elsõ önzetlen csodálója.

Volt akkoriban néhány híres képgyûjtemény a kor szépségeirõl - persze mind festmény.
E gyûjtemények leghíresebbike Sisi nagybátyjának, I. Lakos bajor királynak a tulajdonát képezte Nymphenburgban. A gyûjtemény fõ látnivalója mindmáig Lola Monteznek , a király szeretõjének kép, aki miatt I. Lajosnak 1848-ban le kellett mondania. A Wittelsbach-családból csak Zsófia szerepelt benne Sisi anyósa, aki fiatal korában szép nõ volt.

" Megkezdek egy albumot a szépségek számára, úgyhogy most fényképeket gyûjtök hozzá, csakis nõkrõl. Arra kérlek, valahány csinos arcot fel tudsz hajtani Angerernél és más fényképészeknél küldd el nekem " - így írt sógorának Lakos Viktor fõhercegnek.
Erzsébet Albuma amibe a képeket 1860 és 1864 között gyûjtött 39 darabból állt.

Ezekben 250 fényképet helyezett el. Ezeket elõször a családtagjai körébõl kezdett gyûjteni, majd ezek ismerõseit majd a diplomáciát is segítségül hívta, hogy szerezzenek be fotókat amik szép hölgyeket ábrázolnak.
Az osztrák diplomát is utasítást kaptak, hogy küldjenek a külügyminiszternek szép nõkrõl készült fényképeket a császárné számára. Eleinte csodálkoztak és nem hitték hogy tényleg Erzsébetnek kellenek. Végül a londoni, a berlini és a szentpétervári nagykövet elküldte a legjobb társaság szép hölgyeirõl készült fényképeket a legjobb mûtermek mûvészi felvételeit tükrökkel, drapériákkal, díszletekkel és elõtérben a legújabb divat szerint öltözött hölgyekkel.
A konstantinápolyi követ Bécsbõl azt az utasítást kapta, hogy a császárné nagy súlyt helyez arra, hogy keleti szépségek portréin kívül szép török háremhölgyek fotográfiáinak is birtokába jusson. amennyiben a helyi viszonyok ezt megengedik, vizitkártya méretû portrékkal szíveskedjék szolgálni õfelségének. Végül is nem sikerült rábírni csak a nem annyira kényes ízlést kielégítõ hölgyek képeit megszerezni.
Párizsból sem a híresen szép Eugénia császárné és környezetébõl való hölgyek képei érkeztek meg Bécsbe , hanem tucatjával érkeztek, a hiányos öltözetû akrobaták,táncosnõk, mûlovarnõk, színésznõk, botrányos pozitúrákban készült képei.
Nem tudni volt e ebben valami él Sisi családjának nem annyira elõkelõ származására, és a cirkusz világához való vonzódásához. Ez a leheletfinom gúny Pauline von Metternich hercegnétõl származhatott, az akkori párizsi nagykövet feleségétõl, egy életen át Erzsébet ellensége volt.
Amikor 1870 után hazaköltözött Bécsbe õ diktálta a bécsi divatot, sokszor megszégyenítette Erzsébetet azzal hogy egyszerûen átvette a feladatait. a bécsi társaság vakon követte.
Ezért teljesen ellentéte volt az agyoncicomázott és illatosított hercegnõnek.
Erzsébet szépségideálja az egészséges test a karcsú és méltóságteljes alkat volt ,a makulátlan bõr, a pompás haj. Ebben is a természetest és nem a mûvit szerette és elutasított mindenféle talmi csillogást. Kitért a hercegnõ elõl és hagyta legyen õ az elsõ a társaságban. Aztán verseiben kigúnyolta a találkozásokat. De érthetõ mint megtestesített a hercegnõ amit a Császárné elutasított.
Erzsébet szépségének nem volt párja és ha nagy ritkán megjelent a nyilvánosság elõtt akkor, legendák születtek a megjelenésérõl. Lehet ruhája nem a legdivatosabb volt, de szépségével elsöprõ sikert aratott mindenütt.



Erzsébet Albuma amibe a képeket 1860 és 1864 között gyûjtött 39 darabból állt.
Ezekben 250 fényképet helyezett el. Ezeket elõször a családtagjai körébõl kezdett gyûjteni, majd ezek ismerõseit majd a diplomáciát is segítségül hívta, hogy szerezzenek be fotókat amik szép hölgyeket ábrázolnak.
Ezek magántulajdonban maradtak 1978-ig majd egy árverésre kerültek, amire Münchenben került sor.

Werner Bokelberg
Brigitte Hamann segítségével a Harenber Verlag kötetekbe rendezve jelentette meg.
ez a négy kötet a következõ címekkel került nyilvánosság számára hozzáférhetõvé.
A "bibliofil zsebkönyvek" sorozatban


Sisis Familienalbum
(Sisi családi albuma



Sisis Schönheitenalbum
Sisi szépségalbuma



Sisis Künstleralbum
Sisi mûvészeti albuma



Sisis Fürstenalbum
Sisi rivát fotók

Sisi Prince
Eirópa királyi házainak képei



Itt van kép és leírás is róluk német nyelven:





queen-mum.beepworld.de/files/grausgdll.jpg

[img]http://queen-mum.beepworld.de/files/bokelberg1.jpg[/img] is not a valid Image.

[img]http://queen-mum.beepworld.de/files/bokelberg2.jpg[/img] is not a valid Image.


[img]http://terra-x.zdf.de/ZDFde/s_img/118/0,6992,7080054-render-O2-,00.jpg[/img] is not a valid Image.
Szerkesztette: Jtoti - 2011.07.01. 16:34
 
Ugrás a fórumra: