Hozzászólások
Sisi Fórum » :: Habsburg rezidenciák :: » Hradzsin
 Téma nyomtatása
Hradzsin
Jtoti
[wiki]http://hu.wikipedia.org/wiki/Hradzsin[/wiki]

A prágai vár (Prazsky hrad) Európa legnagyobb várkomplexumának számít, és a Guiness-rekordok könyve szerint maga a vár, 570 méteres hosszával, és 130 méteres szélességével a világ legnagyobb õsi vára. A régi idõkben innen kormányozták az országot a cseh királyok, ma pedig itt van a cseh köztársasági elnök irodája. Számos háború, tûzvész, felújítás, és különbözõ történelmi korok eredményeképp igen változatos palotákat, erõdítmények, és templomok jöttek itt létre. Csodás kilátása miatt is igen népszerû. A fantasztikus, varázslatos hangulatú prágai várnegyed kötelezõ nevezetességnek számít mindenkinek, aki Prágában jár. Története a 12. századig nyúlik vissza, amikor is megépült egy román stílusú vár. Luxemburg János a vár környékére jobbágyokat telepítette be, és ezzel megkezdõdött a Várnegyed bõvülése. A várat a 14. században IV. Károly gótikus stílusban újjáépítette. Egy 1541-es pusztító tûzvész után szinte az egész negyedet újjá kellett építeni. A Hradzsin 1598-ban kapta meg a szabad városi rangot, míg 1784 óta az egyesített Prága része.

http://maps.googl...

m.blog.hu/pr/praga/image/Resize%20of%20P1080407.JPG

[img]http://wikimapia.org/p/00/00/08/04/76_big.jpg[/img] is not a valid Image.

[img]http://wikimapia.org/p/00/00/09/87/57_big.jpg[/img] is not a valid Image.

Rudolfnak sikerült Prágában tartózkodása elsõ éveiben õszinte rokonszenvet keltenie . A nyelvbõl órákat vett Martin Hattala filológus professzortól, holott már folyékonyan beszélt csehül,buzgón képezte tovább magát és minden eszközzel kimutatta rokonszenvét a szlávok iránt.Kivált ha a bécsiek bosszúságot okoztak neki:
"Mindenkinek tisztába kell lennie azzal, hogy a kötelessége hova szólítja. Bécsben ott a császár, de jó, ha a tartományokban is dinasztikus szempontok szerint dolgoznak: a magam részérõl nagyképûség nélkül állíthatom, jól dolgoztam. Csehországban szeretnek ...nyíltan kifejezem rokonszenvemet a Monarchia népességének nagyobb részét képezõ szlávok iránt."
A természettudományoktól itt egy kissé a politika felé fordult.
Belefogott egy röpiratba a szlávok helyzetérõl a Monarchiában. a hátrányos helyzetû szlávok oldalára állt a németekkel és a magyarokkal szemben.
A prágai környezetben azonban elsõsorban a magyarokkal fordult szembe.
Ezt azért tette mert közöttük élve érezte, hogy felemelkedésükkel nem fogják megérteni hátrányos helyzetüket a a többi népekkel szemben, érezte, hogy a monarchia balkáni terjeszkedése megvalósíthatatlan a szlávok segítsége nélkül.
Itt és ekkor vetette papírra keserû ismert mondatait is Látom a lejtõt, amin lefelé csúszunk, nagyon közel állok a dolgokhoz, de semmiféle lehetõségem sincs, hogy valamit is tegyek, még hangosan sem szólhatok, nem mondhatom meg mit érzek és mit hiszek.....Császárunknak nincs barátja.......
persze nem csak politikával foglalkozott, Arisztokrata társaságban könyvmolynak mutatta magát, de polgári származású tisztek körében felszabadult volt, és minden szórakozásban ivászatban, álarcosmulatságban, hódításban meg akarta mutatni közéjük tartozik.
Volt egy tragikus ügye is egy prágai zsidó lánnyal, a szülõk ijedtükben vidékre költöztették a lányt és eljegyezték valakivel
ezután ideglázat kapott és meghalt, Rudolf megkapta a lány utolsó üzenetét. A temetésen nem vett részt de éjfél után több órát töltött a sírnál, sírva és kiáltozva, amit többször is megismételt, az örök is el akarták távolítani, mire meglepetten felismerték. Az önvád amit sokszor és több esetben is érzet már,itt is szélsõséges cselekedetekre és beteggé tett.
A császárvárosban teljes erõvel dolgoztak azon, hogy megfelelõ menyasszony találjanak a számára.
Végül is ezt a számtalan próbálkozás és jelentkezõ közül a belga királyi hercegnõre Stefániára esett a választása, akivel a házasságuk elsõ éveiben harmóniában éltek Prágában ezt még felesége is elismerte emlékirataiban. Mind a ketten annyira kötõdtek a helyhez, hogy a még meg nem született trónörökös akit fiúnak reméltek már elõre Vencelnek Csehország védõszentjérõl kívánták elnevezni.
 
Ugrás a fórumra: