Miskolcon 4 szobra van a királynénak
fgaben
Amikor elkezdtem kutakodni a miskolci Erzsébet szobor történetérõl, nemcsak újabb forrásokat találtam, hanem a Népkertben álló szobor mellett felbukkant
egy a kórház udvarán, [img]http://s2.postimage.org/29r0zlelg/7686_3229_erzsebet_kiralyne_strobl_alajos_2.jpg[/img] is not a valid Image.
aztán a városháza udvarán, [img]http://s2.postimage.org/29qxoiplw/eo02.jpg[/img] is not a valid Image.
majd végül kiderült, hogy mind a három másolat. Akkor hol lehet az eredeti? No, de ne vágjunk a dolgok elébe, elõször röpüljünk vissza több mint száz évet, és nézzük, Magyarország második Erzsébet sszobrának történetét (sok helyen találtam hibásan, hogy ez lett volna az elsõ, de ugye ezt Nyirádtól senki nem vitathatja el :) )

A Vasárnapi Újság részletes szoboravatót közöl, de a szobor további sorsát egy levétári kutakodás során megismert írás fedte fel:

[img]http://s2.postimage.org/29p8hmvc4/eoldalv_2a.jpg[/img] is not a valid Image.
"19. századi emléket idéz, de eredeti helyett csupán másolatban látható (nem eredeti "arc-állásnak" megfelelõen) Erzsébet királyné szobra. Stróbl Alajos (1856-1926) Erzsébet királynõ mellszobrának leleplezését, 1899. június 17-ét követõen egy évszázaddal az eredeti talapzatra ismét visszakerült a szobor másolata. A két avatás közötti idõszak egyben a szobor hányattatásának (elfogadásának és megtagadásának) története is. Az elsõ avatás sajtótudósításai szerint Soltész Nagy Kálmán polgármester tartott egy rövid beszédet, majd Tóth Pál iskolaigazgató ünnepi szónoklatot, mielõtt a lepel lekerült volna a szoborról. Ekkor hangzott el, hogy Erzsébet királyné halála „egy szent kálváriája" volt. Szobra is hasonló kálváriát járt be, míg kialakult a mai, hétköznapinak egyáltalán nem nevezhetõ kép. Az Erzsébet kultusz gyakorta tetten érhetõ jeleinek egyike, hogy az eredeti - Herman Ottó Múzeum igazgatósági épületében látható szobor mellett már három helyen található meg a szobor hiteles másolata. Ezt látjuk a Népkertben, az eredeti posztamensen, ugyancsak másolatot láthatunk a Semmelweis Kórház udvarának igazgatóság felé esõ részén, s a Városháza elsõ udvarában is."
Forrás: Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben 8. Miskolc, 2001 166-169.o.

Ugye ebbõl az írásból jól kitûnik egyrészt, hogy a népkerti szobor másolat, ezt eddig is sejtettem, mert a korabeli képek a mai fotókkal nem egyeztek. Erre további konkrét utalást is találtam:
"A Népkertben 1998-ban került vissza eredeti talapzatára a szobor másolata. Az eredeti állapottól ez annyiban különbözik, hogy a szobor egykor a Kálvária felé, tehát nyugati irányba nézett. Most arccal a népkerti épületeken, temetõn túl, a lakótelep irányába, észak felé néz."
[img]http://s2.postimage.org/29pndgzs4/eo02.jpg[/img] is not a valid Image.

Másrészt egyértelmûen azt írja a szerzõ, hogy az eredti szobor a Hermann Ottó Múzeumban van. Megnyugodtam, megvannak, jól vannak mind a négyen.
Aztán kaptam egy emailt Erzsébet emlékhelyeit kutató német ismerõsömtõl (Waldi), aki a honlapomon bemutatott Erzsébet királyné szobrok után eredt Miskolcon. Azonban nem találta a szobrot mégsem a múzeumban, mindenkit megkérdezett, mindenki azt mondta, hogy ilyenrõl nem tud. Ekkor elszomorodva ült be egy kávéra a múzeum épületében mûködõ Sissy Kávézóba , ahol nagy megdöbbenésére a sarokban meglátott egy Erzsébet királyné szobrot.
[img]http://s2.postimage.org/29oepymg4/eo08.jpg[/img] is not a valid Image.

Ezután jött az újabb tanakpdás, akkor ez még egy másolat, vagy talán a nagyképergyõs tévé mellett (azóta méltóbb helyre került) az eredeti Stróbl munka látható? Levél a kávézó menedzsmentjének, kérdés megy, válasz jön. Hát úgy gondolja, hogy ez lehet az eredeti (talán én tudatosítottam benne, milyen értékes alkotásról törölgetik a port ??:D)

Aztán találtam is a múzeum honlapján egy utalást és egy képet, ami megerõsíti feltevésünket:

[img]http://s2.postimage.org/29oykesdg/eo10.jpg[/img] is not a valid Image.
"A kiegyezést követõ idõszak rajongva szeretett asszonya minden képzõmûvészeti ágban alkotó mûvészt megigézett. Stróblnak azon szerencsében volt része, hogy a királynét természet után mintázhatta meg, de az akkor még az uralkodó pár akaratából nem kerülhetett nyilvánosságra. A királyné 1898-ban bekövetkezett tragikus halálával feloldódott e tilalom, s az országban elsõként állítottak emlékszobrot Miskolcon Erzsébet tiszteletére (Népkert, 1899).
A polgári eszmét megtestesítõ királyné varázsa a feketére patinázott bronz mögül is felragyog. A kedves, méltóságteljes tartás, a jól ismert törékeny arc élettel telítõdik, de úgy, hogy Stróbl ezen mûve sem lesz naturális. A mûvésznek a sziluettre és a dekoratív, barokkos mozgalmasságra épített eljárással egy méltóságteljes emléket sikerült alkotnia, ami a mai napig rabul ejti a nézõt. Ha a királynéról közreadott korabeli hivatalos arcképek sorába illesztjük, hamar kiderül, e szobor is rendelkezik a konvenciók mindegyikével, de ezzel együtt a tökéletesség érzetét kelti."

A kávézó tulaja nagyon kedves volt, kérte, hogy foglaljam össze a szobor történetét, hogyha valaki bejön és érdeklõdik, akkor tájékozottak legyenek.
Ezt tetézte azzal, hogy bekeretezve, képként odatette a szobor mellé irományomat a négy miskolci Erzsébet királyné szoborról. Remélem egyszer személyesen én is elolvashatom.
[img]http://s2.postimage.org/29rku1kis/miskolc.jpg[/img] is not a valid Image.

A szoborállítás részletes története itt olvasható.
Képek: Népliget , Kórház , Kávézó
Szerkesztette: Jtoti - 2013.03.29. 19:07
"Erzsébet királyné emlékezetéhez csak nemes gondolatok és törekvések fûzõdhetnek. Ne feledje ezt el senki, aki e jegyben kezdeményez és fáradozik."

www.erzsebetszobor.eoldal.hu
Jtoti
Kiderült mostanra, hogy az a 4 szobor lehet hogy 5

A különleges ebben a történetben, hogy én még azt a 4 szobrot sem láttam, idén készülök megnézni õket, és ebben az elhatározásomban az egyik indexes oldalunk az Erzsébet királyné fórum új tagja erõsített meg azzal, hogy ajánlotta nekünk!
Ha ez még nem lenne elég izgalmas így is, akkor elmondhatom az illetõ a szoboroldalas nyirádi ffgaben ismerõse az aki felhívta a figyelmünket erre!
Nagy örömmel olvastuk a történeteit, és azt is amit ezekrõl a miskolci szobrokról nekünk írt és a képeinek amiket feltett!
Csak hab a tortán, hogy a német nyelvterületrõl érkezett és próbál kommunikálni velünk, elég nagy sikerrel, mert minden ajánlása és képe lázba hozott!!!

Ezekkel szeretném bõvíteni a Miskolcon lévõ szobrokkal kapcsolatos ismereteket, ezzel kedvet szerezni másoknak is a felfedezésük utánjárásához.

Waldix így ír:

Mind az 5 szobor látható és látogatható!

Az eredeti Stróbl Alajosi Erzsébet királyné bronz mellszobor, Miskolc, Herman Ottó Múzeum, Görgey u. 28. A szobor a Sisi-kávézó (bent a Múzeumba) áll,

img.index.hu/imgfrm/8/5/7/4/BIG_0011058574.jpg

img.index.hu/imgfrm/8/5/8/3/BIG_0011058583.jpg

img.index.hu/imgfrm/8/5/8/4/BIG_0011058584.jpg

img.index.hu/imgfrm/8/5/8/6/BIG_0011058586.jpg

a gipsz másolatát az Városház udvarán (Városház tér 8),

img.index.hu/imgfrm/8/5/9/5/BIG_0011058595.jpg

a kõ másolatát a népkerten (a régi talapzaton),

img.index.hu/imgfrm/8/5/9/7/BIG_0011058597.jpg

img.index.hu/imgfrm/8/6/0/0/BIG_0011058600.jpg

a gipsz másolatát a Semmelweis kórház (régi Erzsébet királyné kórház), Csapai kapu,

img.index.hu/imgfrm/8/6/0/5/BIG_0011058605.jpg

img.index.hu/imgfrm/8/6/0/7/BIG_0011058607.jpg

img.index.hu/imgfrm/8/6/1/0/BIG_0011058610.jpg

a (gipsz) másolatát Görömbölyön, a Mûvelõdési Ház udvarán található, Szolártsik tér 4.sz. (az Erzsébet királyné útja elején)

img.index.hu/imgfrm/8/6/1/6/BIG_0011058616.jpg

img.index.hu/imgfrm/8/6/2/7/BIG_0011058627.jpg

Ez az új Görömbölyi mellszobor:

img.index.hu/imgfrm/4/5/0/9/BIG_0011044509.jpg

img.index.hu/imgfrm/4/5/1/0/BIG_0011044510.jpg

img.index.hu/imgfrm/4/5/1/2/BIG_0011044512.jpg

Miskolci térképek

img.index.hu/imgfrm/8/6/3/5/BIG_0011058635.jpg

img.index.hu/imgfrm/8/5/9/2/BIG_0011058592.jpg

img.index.hu/imgfrm/8/6/3/7/BIG_0011058637.jpg

img.index.hu/imgfrm/8/6/3/8/BIG_0011058638.jpg

Képek by waldi