Sisi Fórum » :: Sisi - Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia :: » Erzsébet királyné, a költõnõ
 Téma nyomtatása
Sisi versei
maya40
Az alábbi összehasonlítás Erzsébet királyné francia nyelvû verses naplója alapján készült, amelyet tavaly sikerült beszereznem. A francia nyelvû kiadás (Elisabeth de l'Autriche, Le journal de poetique), az eredeti német változat tükörfordítása (Brigitte Hamann: Kaiserin Elisabeth Poetische Tagebuch).

Érdekelt, hogy Mészöly Dezsõnek (Sirály a Burgban), és Brigitte Hamann Erzsébet királyné c. könyvének köszönhetõen, mely verseit ismerjük Erzsébetnek magyarul is. Az elsõ oszlopban Erzsébet verseit soroltam fel a francia napló alapján, a második oszlopban a Mészöly Dezsõ, míg a harmadik oszlopban a Hamann-féle fellelhetõséget tüntettem fel, cím és oldalszám megadásával. A negyedik oszlopban olyan megjegyzéseket, kiegészítéseket tettem, amelyek a versek alcímeit, vagy keletkezésükhöz adalékként szolgálnak.

A táblázat alapján egyértelmûen látszik, hogy nagyon kevés verset ismerünk magyar fordításban.

Mrs. Nicholson

img10.indafoto.hu/5/7/114787_6e19ced73baf5d0481717ca66ebebd6c/12840589_864d372f89a522e6f673bd34e673283e_xl.jpg
Szerkesztette: maya40 - 2011.08.22. 13:20

Ugrás a fórumra: