20 dkg vaj
15 dkg barna cukor. (Nem muszáj, sima kristálycukor is jó)
1 csomag vaniliás cukor
4 tojás
1 csipet só
30 dkg rétesliszt
5 dkg keserû (pl. holland) kakaópor
1,5 csomag sütõpor
2,5 dl tej
kevés vaj a tortaforma kikenéséhez
TÖLTELÉK:
ribizli- vagy valamilyen erdei gyümölcsös dzsem
50 dkg eper, vagy bármilyen erdei gyümölcs (málna, szeder, ribizli stb.)
4 dl tejszín
2 csomag Dr.Oetker habfixálópor
1 csomag vaníliás cukor
2 evõkanál porcukor
FONTOS!
A sütõt nem kell begyújtani elõre!
A vajat a cukorral habosra keverjük, majd a sót és a tojásokat egészben beledolgozzuk.
A lisztet a kakaóporral és a sütõporral vegyítve rászórjuk a masszára és a tejjel együtt beleforgatjuk.
Simára keverjük és a kivajazott tortaformába öntjük, majd a hideg sütõbe (amit ekkor kapcsolunk, vagy gyújtunk be) az alsó rácsra tesszük. 180 fokon (gázsütõnél legalsó takarékon) kb. 1 órán át sütjük. Tûpróba után, ha kész, kivesszük és hagyjuk kihûlni.
Az eper vagy más gyümölcs negyedét félretesszük a díszítéshez, a többit kissé összenyomkodjuk. Nem kell pépesre. A kihûlt tortalapot keresztben két lapra vágjuk. Vékonyan megkenjük a dzsemmel.
A tejszínt félig felverjük, majd a habfixálót, a vaníliás cukrot és a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük.
Az összetört gyümölcsöt beleforgatjuk a habba és a felét dzsemmel megkent tortalapra terítjük. Nem kell megijedni, vastag réteg lesz. Ráhelyezzük a másik lapot és azt is megkenjük kissé dzsemmel, majd rákenjük a maradék gyümölcsös habot. A maradék gyümölcsöt díszítésként elrendezzük a tetején.
2 órára hûtõbe tesszük.
Ez a torta kalóriadús, ezért tizenkét szeletre vágva ajánlatos fogyasztani.