Régóta foglalkoztat a kérdés, mennyire szépítették meg a portréfestõk Sisit.
Köztudott, hogy a leghíresebb portréját megfestõ Winterhalter más megrendelõi arcát alaposan "meg-photoshoppolta", hogy a modell elégedettségét kivívja. (A kor legkedveltebb festõje sokkal inkább volt afféle korabeli "sztárfotós" mint festõmûvész.)
Ferenc József egy anyjához írt levélben a legélethûbb arcképek egyikének nevezte a híres gyémánt csillagos-tüllruhás portrét és szintén nagyon szerette Winterhalter másik két festményét is, amikhez Erzsébet kibontott hajjal ült illetve állt modellt.
Néhány hónapja már kísérleteztem Erzsébet arcának rekonstruálásával a koronázási ruhás Rabeding-fotó sorozat segítségével, egy 3 dimenziós arcrekonstrukciós programmal megkíséreltem ezek segítségével létrehozni Erzsébet vélhetõleg valóságos arcát, és a program segítségével a korát is tudtam változtatni. Így többé-kevésbé sejteni lehet, hogy a valóság bizony egészen más volt, mint a jócskán idealizáló portrék, amelyek a királynét minden esetben asszonyi szépsége csúcsán ábrázolták, még 50 éves korában is.
Kezdésnek akkor jöjjön elõször a fotóalapú újratervezés:
Ezeket öregítve láthatóvá válik az arc természetes elváltozása:
29 éves korában
41 évesen, ezüstlakodalma idején
51 éves korában, Rudolf halála évében
60 évesen
Ezek után a Winterhalter képek alapján készült modell:
Végül a két változat összehasonlítása:
Jól látszik, hogy a festõ finomított az arcon.
Szerkesztette: maya40 - 2011.04.06. 07:50
"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."
- Antoine de Saint-Exupéry -
Nagyon örülök, hogy ennek a tényleg általad már elég régen "kitalál" realizált képeket feltetted.
Azon kívül. hogy ezeket komoly dolgoknál alkalmazzák, még -milyen is lehetett - játéknak is lehet használnunk.
Nagyon izgalmas, bár szerintem Erzsébetrõl 40 éves koráig azért sok kép készült, és nem kell csak a festményekre hagyatkozzunk, hogy megítéljük szép volt e valójában. Ezen dokumentumok alapján azt tudjuk hogy gyönyörû volt, és e játék segítségével megöregítve kaphatunk egy reális képet.
Hogy valójában is ilyen ütemben öregedett valaki azt nyilván nem lehet általánosítani, de a királynét ismerõk errõl úgy nyilatkoztak, hogy mindvégig, megõrizte tartását és belsõ kisugárzását, kedves lénye szebbé tette még öregen is. Persze az aki nem ismerte és csak a látványával kellett beérje már ebben az éveiben nem látta a világ legszebbjének.
Azt mondom minden esetre. A fényképek alapján készült "mûveid" szerintem sokkal szebb és karakteresebb arcot mutatnak amilyen lehetett is.
A festmény egy édeskés és az öregített képeken jellegtelenebb arcát mutatják,amilyen biztosan nem volt, tudjuk a viselkedésébõl, verseibõl és kísérõi visszaemlékezéseibõl.
Nagyon érdekes ez a módszer de elmondhatjuk, hogy a sok fájdalmas esemény miatt ugyan megtört királyné arcára rányomhatta a bélyegét az idõ, de ismert humora és intelligenciája ezen biztosan alkalmanként sokat változtathatott.
Tehát a szépített öregkori hivatalos arca, azt a különleges embert akarta láttatni, amilyen valójában lehetett is. YouTube Videó Szerkesztette: Jtoti - 2010.12.11. 13:42