Sisi Fórum » :: Sisi - Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia :: » Merénylet Genfben
 Téma nyomtatása
A bestoppolt ruha rejtélye
fgaben
Ugye, már többször elõkerült ez a téma. Jó lenne itt összegyûjteni ki mit tud arról a ruháról, amit Erzsébet a végzetes napon viselt. Hol volt régen, hol van most? Van-e rajta hasíték, vagy nincs? Milyen képeket ismerünk?

Én eddig érdemi információval nem rendelkeztem, de most találtam egy cikket a Vasárnapi Újság 1908. 1. számában:

"AZ EZÜST CASETTE ÉS A HISTÓRIAI RUHADERÉK. (...) Ugyancsak e napokban érkezett meg Batthyány Lajosné grófnéhoz Sztáray grófnõ ajándéka, ama fekete selyem ruhaderék, melyet a királyné utoljára viselt s melyen Lucckeni tõre két, néhány czentiméteres lyukat hasított a sziv tájékán. Nagy meglepetést szült az átvevõ hölgyek közt, hogy a mint kicsomagolták az ereklyét és megvizsgálták, a két végzetes hasíték gondosan be volt stoppolva. M-th."
Szerkesztette: fgaben - 2010.10.13. 14:15
"Erzsébet királyné emlékezetéhez csak nemes gondolatok és törekvések fûzõdhetnek. Ne feledje ezt el senki, aki e jegyben kezdeményez és fáradozik."

www.erzsebetszobor.eoldal.hu
maya40
Mrs Nicholson írta:
Az 1992-es Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett kiállításon az 1. sz. ruha került bemutatásra (lyuk van rajta).

lh5.ggpht.com/_759xgawIC9c/TLYBlLwuv3I/AAAAAAAAAl8/NF54_EZeRqQ/Ruhaderek.jpg

Míg az Alexander Palace-on egy másik ruhát mutatnak, ami igazából csak egy ruhaderék (2.sz. kép).

lh4.ggpht.com/_759xgawIC9c/TLYBWmkfnCI/AAAAAAAAAl4/hST9-UZYL4o/fandress.jpg

Ezzel szemben a fórumon korábban részletesen leírtam, hogy nemrégen a Nemzeti Múzeumban járva egy általam ismeretlen ruhaderék került kiállításra, mint a merényletkor viselt darab, amelyen a szívtájékon egy szakadás be van varrva.

http://forum.inde...;t=9118767

Jó lenne tudni, mi a helyzet!

Szerkesztette: maya40 - 2010.10.14. 10:16
"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."
- Antoine de Saint-Exupéry -

maya40
Történész talált még egy képet, amin jól látszik a lyuk.

[img]http://nd01.jxs.cz/508/902/5ecb081adc_44015793_o2.jpg[/img] is not a valid Image.
Az egész cikk egyébként itt olvasható, igaz cseh nyelven, de fordítóval elég jól ki lehet böngészni.

http://erzsebet-k...e.blog.cz/
"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."
- Antoine de Saint-Exupéry -

fgaben
Most kezdtem el az Erzsébet királyné emlékmúzeumról szóló anyagaimat átnézni, két utalást is találtam, egyikhez kép is tartozik. Újabb "csavar" a ruhaügyben.

Az elsõ cikk a Vasárnapi Újságban jelent meg a múzeum megnyitásakor:
" (...) Egy kis üveges szekrény foglalja magában az emlékek legszomorúbbjait; az 1898 szeptember 10-iki gyásznap emlékeit. Sztáray Irma grófnõ udvarhölgy ajánlotta fel a múzeumnak azt a kis fekete selyem kabátkát, a melyen még ott van a legnemesebb szivet átjárt gyilkos tõr hasítása, és egy kis fekete kalapot, a melyet királynénk meggyilkoltatásakor hordott; a szárított rózsák is ebben a szekrényben Genfbõl a királyné koporsójáról valók. (...)"
Forrás: Vasárnapi Újság 1907. 48.sz. 958.p.

Ehhez tartozó fotó:

[img]http://s4.postimage.org/eimgr.jpg[/img] is not a valid Image.

A másik cikk nagyanyámtól örökölt két évfolyamnyi Nagyasszonyunk újság 1927. novemberi számából 61. oldalról való:
"(...) A királyné emléktárgyai közül kegyelettel nézzük azt a pompás fekete selyemruhát, melyet a fiát gyászoló koronás nagyasszony az utolsó hivatalos fogadtatáson viselt s mély megilletõéssel azon kis fekete köpenyt, melyet halála napján viselt s melyen jól látszik az elvetemült merénylõ tõre által ejtett szakítás. (...) "
"Erzsébet királyné emlékezetéhez csak nemes gondolatok és törekvések fûzõdhetnek. Ne feledje ezt el senki, aki e jegyben kezdeményez és fáradozik."

www.erzsebetszobor.eoldal.hu
Mrs Nicholson
1975. New York Metropolitan Múzeum

www.sissiforum.hu/images/photoalbum/album_1/3240990_t2.jpg
Szerkesztette: Mrs Nicholson - 2010.10.26. 16:04
½Azt kívánnám, hogy lelkem, szívem egy kis nyílásán röppenne az ég felé.½

Ugrás a fórumra: