Ugye, már többször elõkerült ez a téma. Jó lenne itt összegyûjteni ki mit tud arról a ruháról, amit Erzsébet a végzetes napon viselt. Hol volt régen, hol van most? Van-e rajta hasíték, vagy nincs? Milyen képeket ismerünk?
Én eddig érdemi információval nem rendelkeztem, de most találtam egy cikket a Vasárnapi Újság 1908. 1. számában:
"AZ EZÜST CASETTE ÉS A HISTÓRIAI RUHADERÉK. (...) Ugyancsak e napokban érkezett meg Batthyány Lajosné grófnéhoz Sztáray grófnõ ajándéka, ama fekete selyem ruhaderék, melyet a királyné utoljára viselt s melyen Lucckeni tõre két, néhány czentiméteres lyukat hasított a sziv tájékán. Nagy meglepetést szült az átvevõ hölgyek közt, hogy a mint kicsomagolták az ereklyét és megvizsgálták, a két végzetes hasíték gondosan be volt stoppolva. M-th."Szerkesztette: fgaben - 2010.10.13. 14:15
"Erzsébet királyné emlékezetéhez csak nemes gondolatok és törekvések fûzõdhetnek. Ne feledje ezt el senki, aki e jegyben kezdeményez és fáradozik."
Az 1992-es Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett kiállításon az 1. sz. ruha került bemutatásra (lyuk van rajta).
Míg az Alexander Palace-on egy másik ruhát mutatnak, ami igazából csak egy ruhaderék (2.sz. kép).
Ezzel szemben a fórumon korábban részletesen leírtam, hogy nemrégen a Nemzeti Múzeumban járva egy általam ismeretlen ruhaderék került kiállításra, mint a merényletkor viselt darab, amelyen a szívtájékon egy szakadás be van varrva.
Történész talált még egy képet, amin jól látszik a lyuk.
[img]http://nd01.jxs.cz/508/902/5ecb081adc_44015793_o2.jpg[/img] is not a valid Image.
Az egész cikk egyébként itt olvasható, igaz cseh nyelven, de fordítóval elég jól ki lehet böngészni.
Most kezdtem el az Erzsébet királyné emlékmúzeumról szóló anyagaimat átnézni, két utalást is találtam, egyikhez kép is tartozik. Újabb "csavar" a ruhaügyben.
Az elsõ cikk a Vasárnapi Újságban jelent meg a múzeum megnyitásakor: " (...) Egy kis üveges szekrény foglalja magában az emlékek legszomorúbbjait; az 1898 szeptember 10-iki gyásznap emlékeit. Sztáray Irma grófnõ udvarhölgy ajánlotta fel a múzeumnak azt a kis fekete selyem kabátkát, a melyen még ott van a legnemesebb szivet átjárt gyilkos tõr hasítása, és egy kis fekete kalapot, a melyet királynénk meggyilkoltatásakor hordott; a szárított rózsák is ebben a szekrényben Genfbõl a királyné koporsójáról valók. (...)"
Forrás: Vasárnapi Újság 1907. 48.sz. 958.p.
A másik cikk nagyanyámtól örökölt két évfolyamnyi Nagyasszonyunk újság 1927. novemberi számából 61. oldalról való: "(...) A királyné emléktárgyai közül kegyelettel nézzük azt a pompás fekete selyemruhát, melyet a fiát gyászoló koronás nagyasszony az utolsó hivatalos fogadtatáson viselt s mély megilletõéssel azon kis fekete köpenyt, melyet halála napján viselt s melyen jól látszik az elvetemült merénylõ tõre által ejtett szakítás. (...) "
"Erzsébet királyné emlékezetéhez csak nemes gondolatok és törekvések fûzõdhetnek. Ne feledje ezt el senki, aki e jegyben kezdeményez és fáradozik."