Hozzászólások
Sisi Fórum » :: Más - világ :: » Receptek
 Téma nyomtatása
Almás,vagy meggyes béles nagymamám receptje szerint.
maya40
Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
15 dkg margarin + 5 dkg sertés-, esetleg kacsazsír. Vegáknak 20 dkg margarin
(Megjegyzés: A zsírtól a tészta omlósabb, ha kimarad keményebb lesz, de attól még finom.)
4-5 evőkanálnyi tejföl vagy 1 dl langyos tej
2 evőkanál kristálycukor
1 cs sütőpor
1 tojás felverve a kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez:
1 kg alma,
egy jó maréknyi őrölt dióbél, vagy zsemlemorzsa

vagy
1 kg magozott meggy (lehet mirelit is)
Zsemlemorzsa, mint az almásnál.

ízlés szerint cukor és fahéj mindkettőhöz

Egy kisebb tepsit, vagy közepes, csatos tortaformát kissé kikenünk margarinnal.
A töltelékeket előkészítjük, az almát megreszeljük, vagy uborkaszeletelőn leszeljük.
Ízlés szerinti mennyiségű cukorral és fahéjjal elkeverjük.
Mielőtt a tésztára tesszük, kissé kinyomkodjuk a levét.

A tésztához valókat összegyúrjuk és elfelezzük. Nem kell pihentetni.
A tészta felét kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra, és kibéleljük a sütéshez előkészített
edényt úgy, hogy két ujjnyi pereme maradjon.
Meghintjük dióval, vagy zsemlemorzsával és betöltjük az előkészített gyümölccsel.
A tetejére is szórjunk morzsát vagy diót.

A fedélhez a tésztát szintén kinyújtjuk és derelyemetélővel, vagy éles késsel bevagdossuk
egymástól 3-4 centire és ugyanilyen hosszan.
Lefedjük a tölteléket és körben összenyomkodjuk az alj peremével.
Megkenjük a felvert tojással és előmelegített sütőben, közepes hőfokon szép, világos,
aranybarnára sütjük.
"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."
- Antoine de Saint-Exupéry -
 
Ugrás a fórumra: