Hozzászólások
Sisi Fórum » :: Más - világ :: » Receptek
 Téma nyomtatása
BÉCSI ALMÁS RÉTES
maya40
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 14 dkg vaj vagy margarin, 8 dkg zsemlemorzsa, 1,5 kg savanykás
alma, 10 dkg cukor, 7 dkg mandula, 1 teáskanál őrölt fahéj, 3 evőkanál olaj, csipetnyi só, a
szóráshoz 2 evőkanál porcukor, a nyújtáshoz liszt, folpack, sütőpapír.
2 dkg vajat vagy margarint felolvasztunk. A liszthez adjuk, majd összegyúrjuk az olajjal, 1.5
dl langyos vízzel és csipetnyi sóval. Kb. 10 perc alatt rugalmas tésztává dolgozzuk, és cipóvá
formáljuk. Megkenjük a maradék olajjal, folpackba csomagoljuk, és szobahőmérsékleten, 1
órát állni hagyjuk. A zsemlemorzsát 5 dkg megforrósított vajon vagy margarinon
aranysárgára pirítjuk. A meghámozott almát félbevágjuk, magházát kiemeljük, majd
vékonyan felszeleteljük. A tésztát lisztezett deszkán téglalap alakúra kinyújtjuk - kissé
vastagabb legyen, mint a hagyományos rétestészta. A vastag széleket levágjuk. A tésztát
zsemlemorzsával meghintjük. Az almát összekeverjük a cukorral, a szálasra vágott
mandulával és az őrölt fahéjjal. A tölteléket a tésztán elosztjuk, a széleket üresen hagyjuk. A
rétest a hosszabb oldalánál fogva feltekerjük, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe fektetjük. A
maradék olvasztott vaj vagy margarin felével megkenjük, és előmelegített sütőbe toljuk. 175
fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) kb. 45 percig sütjük. A sütőből kivéve, a maradék
olvasztott vajjal vagy margarinnal megkenjük, és porcukorral meg hintjük. Melegen
fogyasztjuk. Vaníliamártást kínálunk hozzá.
"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."
- Antoine de Saint-Exupéry -
 
Ugrás a fórumra: