Hozzászólások
Sisi Fórum » :: Habsburg témájú könyvek :: » Egyéb kapcsolódó könyvek
 Téma nyomtatása
Takács Tibor: Csalánruha
maya40
lh4.ggpht.com/_WfUcKfAGZ34/TJO1z9Ep2kI/AAAAAAAANZg/S6e6ClXl5h8/s512/sp17%24001.jpg

1849. augusztus 23-án Orsova mellett egy különös csapat ténykedik a Cserna patak árterében. Egy nagy ládát igyekeznek elásni.
A láda a magyar koronázási ékszereket tartalmazza.
Az ifjú Ferenc József császár titkosrendõrsége a szabadságharc leverése utáni években lázasasn kutatja a láda rejtekhelyét, és a nyomozás vezetõi egymást váltják a kudarcok miatt. A feladat csalánruhaként égeti mindazokat, akik részt vesznek a nyomozásban, míg végül Titus Karger százados, szívós és intelligens nyomozása sikerre vezet. 1853. szeptember 8.-án a koronaláda megkerül és Ferenc József birtokba veszi a tartalmát.
Addig azonban sok cselszövésnek és árulásnak lehet tanúja az olvasó.

A regény érdekessége a fiatal Ferenc József szokatlan ábrázolása, mert az általunk ismert képpel ellentétben nem egy, anyja által marionettként rángatott fiút láthatunk, hanem egy ereje teljében levõ ifjú uralkodót, aki tudja mit akar és meg is kapja.

Apróság: Egy népszerû hiedelem szerint a korona azért pont a császár házasságának évében került elõ, mert megérezte, hogy az ifjú császárné személyében megérkezett a magyar ügy pártfogója.


Az ifjú I.Ferenc József császár és a kép felirata szerint magyar király a magyar koronázási jelvényekkel még jóval a hivatalos koronázás elõtt.

lh5.ggpht.com/_WfUcKfAGZ34/S2WKjhvd5RI/AAAAAAAADg4/2hep2voNOVs/PORT_00049229_01.jpg
"Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."
- Antoine de Saint-Exupéry -
 
Ugrás a fórumra: