Hozzászólások
Sisi Fórum » :: Habsburg - Lotharingiai ház :: » Habsburg-Lotharingia Rudolf trónörökös
 Téma nyomtatása
Rudolf trónörökös emlékhelyei Magyarországon
Jtoti
Városliget

Hazánkban Rudolf trónörökös emlékét egy egész alakos szobor őrzi a budapesti Városligetben. Ferenc József hosszas elzárkózás után adott engedélyt bármiféle emlékmű felállítására. 1903-ban a Uránia Magyar Tudományos Egyesület kezdte meg a gyűjtést, mely még ugyanazon év októberében el is érte a szükséges összeget. Több művészt is felkértek, de csak ketten (Ligeti Miklós és Istók János) készítettek tervet. Istókét, aki katonai uniformisban ábrázolta Rudolfot azonnal elvetették. Ligeti művével szemben is voltak kifogások, de végül őt bízták meg a szobor az elkészítésével. Az ő változat Rudolfot vadászöltözékben, fején tollas kalappal, nyakában távcsővel, oldalán pedig puskával ábrázolta. A mintát 1905-ben készítették el, ami Ferenc József tetszését is elnyerte. Az avatás Ferenc József betegsége miatt kicsit későbbre tolódott, mivel ragaszkodott a személyes jelenlétéhez, így az avatásra 1908. október 12-én került sor. A szobrot az ötvenes években eltávolították eredeti helyéről. A raktárból 1980-ban került a Nagybereki Állami Gazdaság balatonfenyvesi székháza elé, immáron a Vadász címmel. 1995. decemberében került vissza a Városligetbe, korábbi márványtalapzatát azonban már mészkőből készült váltotta fel.

https://s3.eu-cen...813a_1.jpg

https://s3.eu-cen...367c_1.jpg

http://www.owl.hu...1_11q2.jpg

http://www.alexgr...g/1410.jpg

Ligeti Miklós a szobrász :
https://upload.wi...898-51.jpg
https://hu.wikipe...ikl%C3%B3s
Képaláírás: Rudolf trónörökös szobrának pályaművei

Ismertető szöveg: A pályázaton két ismert fiatal művész versenyez: Istók János és Ligeti Miklós. Az első katonai díszben mutatja be a trónörököst, a mint daliás magatartásban egy hosszas alakban képzett talapzat végén áll s tekintetét a messze távolban legelteti. Komolyság és nyugalom jellemzi a gondosan mintázott alakot.
Ligeti Miklós intim mű alkotására törekedett. A trónörököst mint vadászt ábrázolja, ki örömét találta a férfias szórakozásban s puskával vállán sokszor megjelent hű magyarjai közt, hogy részt vegyen egy-egy ilyen sport izgalmaiban, így mutatja be őt Ligeti pályaműve.
A talapzat domborműve mindkét pályamüvön az 1885-iki országos kiállítás megnyitását ábrázolja; azét az emlékezetes kiállításét, melynek - mint mindnyájan tudjuk - Rudolf trónörökös volt védnöke.
(Forrás: Vasárnapi Ujság, 1904. deczember 25.)

http://dka.oszk.h...01resz.jpg
Szerkesztette: Jtoti - 2019.02.18. 21:46
 
Ugrás a fórumra: