Hozzászólások
Sisi Fórum » :: Sisi - Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia :: » Erzsébet királyné portréi
 Téma nyomtatása
Erzsébet királyné új szobra Budapesten
Jtoti
Erzsébet királyné szobra főváros budai oldalán látható a róla elnevezett híd lábánál,
Az eredetileg Pestre elhelyezett szobrot megálmodója Zala György! Az egyik legszebb alkotása, és
ami méltóan tölti be feladatát, mert csodálattal adózhat emlékének emlékének az is aki nem
ápolja mással, mint egy személyes látogatással ha megtalálja az igen eldugott helyén!

2018 novemberében Pest újra Erzsébet szobrot kapott a róla elnevezett városrész egyik legimpozánsabb
terén!

Felavatták Erzsébetvárosban Sisinek, azaz Erzsébet királynénak egész alakos bronzszobrát. R. Törley Mária szobrászművész alkotása a Madách téren található.Elég nagy vihart kavart, ahogy látom az új Erzsébet szobor az Ő nevét viselő városrészben!

Én nem tudok nyilatkozni, mert sajnos az avatásra nem jutottam el, sokaknak tetszik, majd akkor nyilatkoznék ha már láttam! A vélemények róla mindenkinek elérhető cikkekben olvashatjátok!

Hoztam én is, de ezekre is érvényes hogy nem kommentálom, tapasztalataim nélkül !http://pestbuda.h...etvarosbanhttps://alfahir.h...isi_szoborÉrdekességek a szoborról

A posztamens (talapzat) tardosi mészkő tömb, melynek a súlya közel 4 tonna, magassága 160 cm.
A bronzszobor 230–240 cm magas, a súlya kb. 500 kg.
A szobor a harmincas éveiben járó Sisit jeleníti meg.
A szobor kezében lévő könyv Erzsébet királyné költői tehetségére utal. Mészöly Dezső költő-műfordító, irodalomtudós részletesen foglalkozott Erzsébet költészetével Sirály a Burgban című esszékötetében. Ezt a kötetet tartja a kezében Sisi. Mészöly Dezső így jellemzi Erzsébet műveit: vers és zene. „E kettő Erzsébetnél elválaszthatatlan. Verselése könnyed és hajlékony. Sohasem versbe szedett, mindig versben született gondolatokat szólaltat meg – mint minden poeta natus” – azaz született költő.
R. Törley Mária szobrászművész felhívja a figyelmet arra, hogy fontos motívum a magyar címer a szoboralak mellközepén, mert Erzsébet szerette a magyarokat, hozzájuk hasonló volt a temperamentuma, a szabadság utáni vágya. A kiegyezésben is sokat köszönhet neki Magyarország.
A szoboravató az önkormányzat sok éve megrendezésre kerülő, tematikus Erzsébet Hét nyitórendezvénye, a névadó neve napjához közeli dátumon.

https://hvg.hu/ku...emelt_SisiIlyen véleményeket találtam...nagyon különböző értékelésekkel!2018. november. 21. 00:00 2018. november. 21. 15:26 HVG Hetilap Történelmi szakmány Murányi Gábor 1

Hamis, ráadásul több évtizeddel megkésett hagyományőrzés jegyében állítottak emlékszobrot „a magyarok szeretett királynéjának”, Sisinek a nevét viselő Erzsébetvárosban.
 
Ugrás a fórumra: