Hozzászólások
Sisi Fórum » :: Információk :: » Sisi Baráti Kör
 Téma nyomtatása
2015 Hódmezővásárhely, Makó, Szeged
Jtoti
Kirándulás

SBK Kirándulás Hódmezővásárhely, Makó , Szeged

Hódmezővásárhely megyei jogú város, Csongrád megye második legnagyobb népességű és Magyarország második legnagyobb területű városa. A Hódmezővásárhelyi járás és kistérség központja.
Ezt írja röviden a WIKIPEDIA!

Számunkra azonban sok szempontból is felkeresendő városok közé tartozott.
Barátnőnk, Maya lelkes Sisi rajongó, és kultuszát sokban öregbítőként megígérte hogy kalauzol bennünket a belvárosban, és bejön velünk a városházára ami kihagyhatatlan az életnagyságú festmények miatt, ugyanis a dísztermet ékesíti Vastagh György Erzsébet királynéről, Ferenc Józsefről és Deákról, és Kossuthról készült képei!

A szépséges város is tartogat látnivalót! Az 1 óra ami a rendelkezésünkre állt azonban a meleg ellenére is élénk sétára ösztökélt, akkora területet szerettünk volna besétálni, ki is lógott a nyelvünk nem csak a bokorban hűsölő cicának, de mindent megért a túra, mert a szépséges rendezett és felújított Kossuth tér és a körülvevő utcák ( Andrássy, Mária Valéria) látványa lenyűgöző!
Az Erzsébet korházban sajnos nem maradt tábla a királyné tiszteletére, de megtudtuk itt áll a "világ első" artézi kútja ha jól értelmezhettem a kopott felírat ezt tanúsítja.

A 2 napra tervezett kirándulást egybe besűrítve természetesen lemaradtak dolgok.
Szívesen megnéztem volna a Tornyai János Múzeumot és a Zsinagógát is, de majd legközelebb, amikor is talán lesz idő bemenni az Édes Otthonba nézelődni és inni, vagy enni a Fekete Sas kávézóba is!

Ezután Makóra mentünk, ott is József Attiláról elnevezett múzeumba! Azon kívül hogy itt található történelmi arcképcsarnokban Székely Bertalan Erzsébet királyné festménye, és a kertben Zala György róla készült szobra, megtudhattunk sok érdekességet a múzeum lelkes vezetőjétől, hogy itt született Galamb József, és Pulitzer József ,élt itt Juhász Gyula és József Attila. A csodálatos kis skanzenben pedig láthattuk, a brüsszeli világkiállításon aranyérmet nyert (1888-ban) makói hagymáról sok mindent. A termesztésének fázisairól, a falut várossá tevő növény lakóinak polgáriasodásáról. Az úr lelkesedése határtalan volt...ekkora elhivatottságot ritkán tapasztal az ember, egy igazi lokálpatriótától is!
Rengeteg kép van, ez csak nagyon szűk válogatás !
Legutolsó állomásunkat Szegedre terveztük! Itt már természetesen sokszor jártak együtt és külön-külön is a társaság tagjai. Az emlékhelyek közül először Újszegeden kerestük meg a "királyné fáit" és ezt jelző emlékkövet. Majd ebéddel egy belvárosi sétát terveztünk! Kiindulási pont a Széchényi tér és itt is a Városháza, vezetéssel. Az épületet bejárva a Díszteremben hallgattuk meg az épület történetét a most látható a 3. épület ugyanazon a helyen. Lechner Ödön és Pártos Gyula csodásan tette fel a koronát, az előzőekre. 1883-ban Ferenc József avatta fel A lépcsőház 3 színes ablaka közül a középső őrzi a király híres mondatát : "Szeged szebb lesz mint volt" Figyelemreméltó a sóhajok hídja és gyönyörű a belső udvar is. Számunkra igen fontosak a nagyméretű képek voltak a királyi párról!

A Stefániára sétálva megkoszorúztuk Ligeti Miklós carrarai márványból készített Erzsébet szobrát! A városban fogadtak a felállítás előtt, Ligeti meddig jut el a szoborral, mert a városban köztudott volt hogy fátum ami a szobrászokat sújtotta. Kaptam egy idevágó érdekes cikket is amit mellékelek Nagyon fontos a szobor szempontjából, mi ennek tudatában már másként értékeljük!!!Sokunknak azért is nem tetszett, mert nem a régi tápalzaton áll és nem értettük ezt a magába roskadó lefele néző tekintetet.

Innen egy belvárosi sétával jutottunk a fekete Házhoz. Az angol romantika jegyében 1857.ben átadott sötétszürke épület ma világos. Volt kaszinó és múzeum és azon épületek közé tartozik amik túlélték az árvizet és ma is műemléki védettséget élvez!
Belépve egy szélvédő üvegajtó mögött két oldalt helyezkedik el Zala György, Erzsébet és Ferenc József bronz mellszobra !
http://www.erzseb...zeged.html
Szerkesztette: Jtoti - 2015.09.30. 08:50
 
Ugrás a fórumra: