Hozzászólások
Sisi Fórum » :: Sisi - Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia :: » Udvarhölgyek, bizalmasok
 Téma nyomtatása
Festetics Mária naplója
Jtoti
Festetics Mária grófnő (1839 - 1923)

http://www.sisiwe...775_41.jpg


http://hu.wikiped...M%C3%A1ria

http://moly.hu/sy...1395348549

Könyvbemutató - Erzsébet udvarhölgyének naplója

[img]http://gocsejimuzeum.hu/sites/default/files/kepek/kezdokepek/gm/festetics_maria.jpg[/img] is not a valid Image.


https://lh5.googl...520031.jpgMária német nyelven írta naplóját, magyarul időnként sajnos megbicsaklott.

Német nyelvű kézirata eddig a Széchényi Könyvtárban pihent (bárki számára hozzáférhetően), most azonban, hosszas üzleti adok-veszek után, megjelenik magyarul is. A szöveg gondozója, fordítja Tolnayné Kiss Mária, aki már eddig is több Erzsébet autográf-levélnek megjelentetője volt.
A könyv kizárólag a Budán és Gödöllőn írott naplórészleteket mutatja be.
Címe: "Egy udvarhölgy naplójából. Gr. Festetics Mária udvarhölgy naplója Budán és Gödöllőn papírra vetett részei".
Bemutatója a Gödöllői Királyi Kastély hagyományosan megrendezett Ibolya-napján, április 12-én, vasárnap lesz, 16 órakor, a Barokk Színházteremben. A bemutató nyilvános és ingyenes.


http://erzsebetki...yenek.html
Anyagi gondjaik enyhítése céljából vállalt munkát Klotild főhercegnő mellett. Így ismerkedett meg Erzsébet királynéval, aki a rendkívül határozott egyéniségű, művelt grófnőt szívesen látta volna udvarhölgyei között. Festetics Mária nehezen szánta rá magát a feladatra, de gróf Andrássy Gyula és Deák Ferenc rábeszélésére elfogadta az új állást, s udvarhölgyként teljesített szolgálatot Erzsébet mellett 1871 decemberétől a királyné tragikus haláláig.

Festetics Mária hamar átlátta az udvar intrikákkal átszőtt világát, s önálló véleményét sosem rejtette véka alá. A királyné szépsége és személyisége nagy hatással volt rá, ezért az őt ért támadásokkal szemben úrnője harcias védelmezőjévé vált. Ugyanakkor hibáit is jól ismerte: ezeket gyakran illette naplójában szigorú bírálattal.

A grófnő az udvarhölgyek közül nem csak éleslátásával, hanem jó állóképességével is kiemelkedett. Ő volt az, aki Erzsébetet többórás, gyors sétáin kísérni tudta. Számtalan személyes élményét pedig elhivatottan rögzítette kapcsos naplójában. Minden alkalmat és helyszínt megragadott az írásra, jegyzetelt a hajókabinban, vasúti kocsiban (amíg a királyné vadászni ment) vagy éppen egy közeli vendéglőben.

A napló kulccsal lezárt lapjaira már a kortársak is nagyon kíváncsiak voltak. Festetics Mária azonban az utókornak szánta írását. A német nyelvű szöveg rövidke részleteit Erzsébet királyné életrajzírói kutatták és fel is használták műveikhez, így gróf E. C. Corti és Brigitte Hamann is.
Gr. Festetics Mária udvarhölgy naplója Budán és Gödöllőn papírra vetett részeit Dr. Tolnayné Kiss Máriát ez irányú érdeklődése késztette arra, hogy egy igen izgalmas információkat tartalmazó kézirat kutatását és fordítását megkezdje. Az Országos Széchényi Könyvtár kézirattárában őrzi Erzsébet királyné udvarhölgyének, Festetics Mária grófnőnek kilenckötetnyi naplóját. Az autográf, német nyelvű, gót betűs naplót igen nehéz olvasni, s nagy terjedelme miatt a gödöllői és budai részletek lefordítása volt vállalható feladat. Ezen részletekből összekötő szövegek és jegyzetek segítségével élvezetes egészet alkotott a szerző a könyv 2009-ben jelent meg.

http://www.kiraly...no_naploja

http://www.sisiwe...imlap2.jpg

Söjtör
http://hu.wikiped...6jt%C3%B6r
Szerkesztette: Jtoti - 2015.04.17. 09:32
 
Ugrás a fórumra: