Hozzászólások
Sisi Fórum » :: Más - világ :: » Utazások
 Téma nyomtatása
Münchentől -Genfig
Jtoti
Szabados Mónika
írásai

München 2012


[img]http://sisiweb.gportal.hu/portal/sisiweb/image/news/1344889538.jpg[/img] is not a valid Image.

irándulásunk első állomása München, ahol Erzsébet 1837 karácsonyán megszületett. A szülőháza sajnos már nem áll, a helyén a Landeszentralbank épületét találjuk a mai Ludwigstrasse 13. szám alatt. A ház falán dombormű ábrázolja a kislány Sisit és tájékoztatja az utazót az épület híres szülöttjéről.

Kis sétával eljuthatunk a Residenz épületébe, a mindenkori Wittelsbach uralkodó székhelyére. Több múzeumot is találunk, akár egy egész napot eltölthetünk itt, de ha csak kevés időnk van, akkor se hagyjuk ki a színházat, hiszen 1854 áprilisában Erzsébet leendő férjével, Ferenc Józseffel itt nézte meg a Katarina Cornaro című operát. A darabválasztás nem volt éppen szerencsés, hiszen Donizetti operája annak idején hatalmas bukás volt, ráadásul egy esküvője előtt álló lány szökéséről szól. Sétáljunk le ezután a Szent Mihály templomba, amelynek kriptájában nyugszik II. Lajos király, valamint egy oldalkápolnában Erzsébet lánya, Gizella, és Gizella férje, Leopold. Az oldalkápolna sajnos zárva van, mióta két ausztrál turista részegen elaludt benne és a reggeli nyitásig ott pihenték ki mámorukat. Azonban, ha a teremőrt szépen megkérik, biztosan beengedi a kíváncsi utazókat. Nekünk annak idején nem volt szerencsénk, ugyanis a teremőr bácsi éppen az ebédjét költötte el, nem ért rá velünk foglalkozni, így csak a rácsokon át kukucskálhattunk be.

Ezután térjünk be a Hofbrauhausba, ahol a legendák szerint Erzsébet is megfordult néha inkognitóban az udvarhölgyeivel, hogy megkóstolhassa kedvenc müncheni sörét. Végül érdemes kisétálni az Isar partjára, hiszen Sisi gyermekkorában sokat játszott itt a testvéreivel, sőt fiatalasszony korában Bécsben élve még versben is megemlékezett erről a helyről.

Ha időnk engedi, érdemes egy délutánt eltölteni a München szélén lévő Nymphenburgban, a Wittelsbachok nyári kastélyában. Megtekinthetjük II. Lajos születési helyét, valamint I. Lajos híres szépséggalériáját, ahová kora legszebb hölgyeinek festményeit gyűjtötte egybe. Ebben a galériában egy ismerősre is bukkanhatunk, hiszen Erzsébet anyósának, Zsófiának képmását is kiállították. Ezen kívül egy másik gyűjteményt is érdemes megnéznünk, a kastély hintómúzeumát, melynek legszebb darabja kétségkívül az a hintó, amelyet sosem vettek használatba. A gyönyörű arany kocsi II. Lajos esküvőjére készült, melyet Sisi húgával, Zsófiával tartott volna. Az esküvő elmaradt, a hintóban azonban gyönyörködhetünk a kiállításon.

2. rész

Kalandozások a Starnbergi- tó körül

[img]http://sisiweb.gportal.hu/portal/sisiweb/image/news/1349123081.jpg[/img] is not a valid Image.


Ha már Münchenig eljutottunk, akkor muszáj továbbmenni a 35 km-re lévő Starnbergi-tóhoz. Akár gyalog! Miért is ne? Erzsébet 1883-ban gyalog ment el Münchenből Feldafingbe.

Haladjunk északról dél felé a látnivalók meglátogatásában!

Először Bergbe érkezünk, ahol egy szomorú eseményről emlékezhetünk meg. 1886 júniusában itt halt meg Erzsébet királyné unokatestvére, II. Lajos bajor király. Halála körülményei a mai napig tisztázatlanok, holttestét a tóban találták meg. A helyet ma egy kereszt jelzi, mellyel szemben egy emlékkápolna áll. A tóparton végigsétálva eljuthatunk abba a kastélyba, ahol a halála előtti éjszakát töltötte a Mesekirály. Pontosabban csak kívülről nézhetjük meg, mert jelenleg magántulajdonban van, Wittelsbach Albrecht herceg lakik benne. A kastély a tó felől jobban látszik, az utcától magas fák és falak takarják.

A tó másik oldalán szintén egy magántulajdonban lévő épület áll: a possenhofeni kastély, ahol Sisi gyermekkora nyarait töltötte. Egyszerű turistaként ide sem tudunk bejutni, de legalább teljesen körbejárható, megcsodálható. A tóparton üldögélve elképzelhetjük, hogyan lovagolt, úszott, csónakázott itt annak idején Erzsébet. Ha eleget álmodoztunk, akkor térjünk még be a régi vasútállomás épületében berendezett parányi múzeumba, ahol megnézhetünk egy kiállítást Sisiről. Sajnos személyes használati tárgyaival nem nagyon találkozhatunk, inkább csak festmény-, és szobormásolatokkal, fotókkal, leírásokkal a családról és a kastélyról. Csak érdekességként jegyzem meg, hogy a Romy Schneider-féle Sissi filmet nem itt, hanem az ausztriai Fuschl kastélyban forgatták.

A tó mentén dél felé továbbhaladva Feldafingbe érkezhetünk meg. Erzsébet a Strauch Hotelben nagyon gyakran megszállt a kíséretével, amikor a szüleihez jött látogatóba. Ilyen néven azonban már nem találunk szállodát, hiszen ma már a császárné nevét viseli az épület, melynek parkjában szobor áll régi vendége tiszteletére. Nézzünk be a szállodába is! Rengeteg festményt, fotót láthatunk a királynéról.

A Golfhotel Kaiserin Elisabeth mellett található a Szent Péter és Pál templom. Amennyiben sikerül bejutnunk /nincs kiírva a nyitva tartás vagy a miserend, mi is háromszor visszamentünk, mire nyitva találtuk/, csodálatos üvegablakokat láthatunk, melyek Sisit és testvérét, Nenét ábrázolják. Az ablakokat Ferenc József és Nené fia, Albert herceg ajándékozta a templomnak.

Nem messze van Garatshausen, ahol a Thurn und Taxis család nyári rezidenciáját találjuk, melyben ma egy idősek otthona működik, így a kastély nem látogatható sajnos. Annak idején többször is megszállt itt Erzsébet királyné.

Tavasztól őszig lehetőségünk van áthajózni a Roseninselre, vagyis a Rózsák szigetére, ahol Erzsébet néhányszor II. Lajossal találkozott. A szigeten egy kastély áll, melyet Lajos édesapja építtetett pompeji stílusban. A szigetre több százféle rózsát telepíttetett II. Lajos. A rózsák olyan illatosak voltak, hogy a király jegyese, Zsófia állítólag fejfájást kapott tőlük.

A császárné Possenhofenből kétszer is ellátogatott a közeli Andechsbe, ahol egy bencés kolostor található. Erzsébet egy gyertyát ajándékozott a templom számára, így gazdagítva a hatalmas fogadalmigyertya-gyűjteményt, amely ma már a legnagyobb a világon. A kolostor tulajdonában van egy arannyal és ezüsttel hímzett miseruha, amely Erzsébet királyné esküvői ruhájából készült.
3. rész

Erzsébet királyné nyomában Németország szerte


[img]http://sisiweb.gportal.hu/portal/sisiweb/image/news/1374598969.jpg[/img] is not a valid Image.


2013

Az előző két írásomban Erzsébet királyné születési helyét és gyermekkorának helyszíneit mutattam be röviden. Természetesen még sok helyre ellátogathatunk Sisi nyomában. Maradjunk a gyermekkoránál. Kevesen tudják, hogy Erzsébet édesapjának, Miksa bajor hercegnek az Augsburg melletti Unterwittelsbachban is volt egy kastélya, ahol gyermekeivel több nyarat is eltöltött. Igazi falusiként élt a hercegi család ebben a 16. századból származó kastélyban. Miksa többször citerázott a környék fogadóiban vagy paraszti családok lakodalmaiban. Ezeken az eseményeken a későbbi császárné is részt vett, táncával szórakoztatta a közönséget. Még évekkel később is büszkén mutogatta elképedt udvarhölgyeinek azokat a pénzérméket, melyeket az unterwittelsbachi táncáért kapott gyermekkorában. Érdemes felkeresnünk a kastélyt, mert 2010 óta minden évben újabb kiállítást nyitnak Sisinek szentelve.

Ha már itt vagyunk 30 km-re Augsburgtól, akkor érdemes egy kicsit bemennünk a városba, mert találhatunk Erzsébettel kapcsolatos helyeket. A Maximilanstrasse 87. szám alatt lakott a királyné bátyja, Lajos, és itt született lánya, Marie, a későbbi Larisch grófné. A ház falán emléktábla hivatkozik a családra. Ha továbbsétálunk az utcán, akkor megtaláljuk a Szent Ulrich és Afra templomot, ahol a kis Máriát megkeresztelték. Szintén ebben az utcában található Hotel Drei Mohren, ahol Stefánia belga hercegnő, Rudolf trónörökös felesége 1882-ben Bécs felé utazva megszállt.

A következő állomásunk Füssen, melynek közelében találjuk II. Lajos király két kastélyát, a Hohenschwangau kastélyt és Neuschwanstein kastélyát. Előbbi kastélyban töltött Erzsébet királyné néhány napot 1895-ben. Az utóbbi pedig a híres, világhírű mesekastély, mely sosem lett teljesen kész, de befejezetlenségében is gyönyörű épület, és természetesen kihagyhatatlan. Gyalogoljunk fel, vagy akár lovaskocsival is megközelíthetjük a kastélyt. A kastélyok megtekintése után megérdemlünk egy szelet Sisi-tortát a füsseni Kurcafeban. Állítólag Sisi gyakran betért ide, és ez a torta volt a kedvence, melyet ma is a régi recept alapján készítenek.

Búcsúzzunk el Németországtól ott, ahol Sisi is tette 1854-ben, amikor az esküvőjére utazott Bécsbe. Ez a városka nem más, mint Passau. Itt lépett utoljára bajor földre a leendő császárné. 1904. július 10-én egy domborművet helyeztek el ennek emlékére a passaui városháza falán. Nem messze a városházától található a Glasmuseum, a Hotel "Wilder Mann" fölött. A múzeumban található egy Sisi szoba, melynek berendezése a korfui Achilleion kastélyból származik. Erzsébet királyné, valamint családtagjai használati tárgyaiból találhatunk egy kis kiállítást a Sisi-szoba előtt, ahol 1862-ben az idelátogató császárné megszállt.
Szerkesztette: Jtoti - 2013.08.03. 07:13
 
Ugrás a fórumra: