Hozzászólások
 Téma nyomtatása
Gödöllői Királyi Kastély Koronázási hétvége
Jtoti
http://www.godoll...f2_action=

Ferenc József márvány mellszobrának, 2013 június 7-8-9 pénteki avatásával kezdődik az idei koronázási hétvége Gödöllőn, amely háromnapos programmal várja az érdeklődőket - mondta el az MTI-nek Péterfi Csaba, a városháza kommunikációs igazgatója.

YouTube Videó1867. június 8-án koronázták magyar uralkodóvá Ferenc Józsefet és feleségét, Erzsébet királynét, erre az eseményre emlékeznek idén is Gödöllőn, amelynek kastélya egykor Sisi szeretett tartózkodási helye volt - vázolta a történelmi hátteret Péterfi Csaba.

Az előző napon kerül sor Ferenc József fehérmárványból készült mellszobrának avatására, amelyet az osztrák Machura családtól kapott meg hosszú távú letétként a város. Az eredetileg 1917-ben Bécsben felállított alkotás péntektől a kastély Ferenc Józsefről elnevezett előkertjében lesz látható.
Péterfi Csaba elmondta: a MÁV a Nyugati pályaudvar Királyi várójából az esemény tiszteletére különleges nosztalgiavonatot indít szombaton. A gőzmozdony által vontatott Koronázási vonat része lesz az a frissen felújított muzeális, párnás - Királyi Pullman - kocsi, amelyen maga a királyi pár is utazik és amely a gödöllői Királyi váróba fut majd be. Az épület előtt a monarchia hagyományainak és szokásainak megfelelően fogadják majd őket és a MÁV Nosztalgia vendégeit.

Szombaton mindenki ízelítőt kaphat abból, hogyan élt egykor a királyi család Gödöllőn. A program résztvevői az "Éld át a múltat!" elnevezésű tárlatvezetésen élőképekben találkozhatnak Erzsébet királynéval, Ferenc Józseffel, a királyi gyermekekkel, de láthatják, ahogy Andrássy Gyula gróf jelentést tesz a királynak, Erzsébet beszélget udvarhölgyével, Festetics Máriával és tanúi lehetnek, amint a zenekar az esti bálra hangol.
Különlegességet ígér a vasárnap is, mert délután Sisi és kedvenc kutyái mutatkoznak be egy divatbemutatón a kastély díszudvarában.
Az esték lezárásaként Koronázási operettgála várja az érdeklődőket, az operettszínház vezető művészeinek előadásában Kálmán Imre, Lehár Ferenc és Johann Strauss legnépszerűbb műveiből csendülnek fel dallamok, a város főterén található Erzsébet Királyné Szálloda belső udvarán pedig zenés programokat kínálnak szombaton és vasárnap egész nap.
A MÁV Koronázási vonatára váltható külön is jegy, illetve programcsomagos részvételt is kínálnak.

[img]http://www.godollo.hu/_site/img/newswf2e0072/2013_1/2013_fj_szob14.jpg[/img] is not a valid Image.

Az 1917-ben az olasz Fossatti által készített Ferenc József szobor a család ausztriai udvarházában állt. Mint azt az alkotás történetét ismertető Martin Machura elmondta, 1917-es avatásakor IV. Károly király leplezte le, a mostani gödöllői rendezvényen ezt Markus Habsburg -Lothringen (Erzsébet királyné és Ferenc József dédunokája) és Habsburg György, IV. Károly unokája hajtották végre.
A leleplezést követően Markus Habsburg - Lothringen Ferenc Józsefre emlékezett, majd Habsburg György mondott beszédet, melyben kiemelte, nagy örömmel kíséri figyelemmel a kastély fejlődését, ami kiállításaival egyre közelebb viszi a látogatókhoz a történelmet.
Szerkesztette: Jtoti - 2013.06.15. 14:43
 
Ugrás a fórumra: