Hozzászólások
Sisi Fórum » :: Sisi - Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia :: » Erzsébet királyné portréi
 Téma nyomtatása
Benczúr Gyula
Jtoti
http://hu.wikiped...%BAr_Gyula

[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f6/Gyula_Bencz%C3%BAr_-_Self-portrait.jpg[/img] is not a valid Image.

[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fd/Benczur-erzsebet.jpg/405px-Benczur-erzsebet.jpg[/img] is not a valid Image.

[img]http://www.mult-kor.hu/attachments/13905/mill3.jpg[/img] is not a valid Image.

[img]http://img1.indafoto.hu/5/7/114787_6e19ced73baf5d0481717ca66ebebd6c/14334641_004edff8234696ead1f56363824f41cc_l.jpg[/img] is not a valid Image.
fekete fehér Maya színezte!

http://fotomuvesz...temid=1091


https://sites.goo...-boevebben

A szépséges és tragikus sorsú Erzsébet (Elizabeth von Wittelsbach), Ausztria császárnéja és Magyarország királynéja a kortársak számára az erény modellje volt. A bécsi Burgban uralkodó szellemnél sokkal liberálisabb neveltetésben részesült, magyarul is megtanult. Sokat tett az 1867-es kiegyezés meggyorsítása érdekében. Fia, Rudolf trónörökös rejtélyes öngyilkossága, valamint az, hogy 1898-ban egy olasz anarchista meggyilkolta, legendává emelte alakját. Több festményen megörökítették, mindig akadémikus stílusban, mint ezen a képen is.Erzsébet halála után Ferenc József öt portrét rendelt meg magyar művészektől, ajándékul a királyné mellett korábban udvari szolgálatot teljesítő hölgyeknek.

Benczúr Gyula Ferenczy Idának, a királynét több mint harminc éven át szolgáló bizalmasnak és Sztáray Irmának, a királynét utolsó éveiben, így halálakor is kísérő udvarhölgynek festette meg Erzsébet királyné arcképét. Az előbbi képet ma a Magyar Nemzeti Múzeum őrzi, az utóbbi valahol lappang, valószínűleg Benczúr által festett másolata a regensburgi Thurn und Taxis Gyűjteményben található.

Ferenc József kedvelte Benczúr művészetét. Az 1890-es Téli Tárlaton a festő Mályvák között című képét vásárolta meg felesége számára. A későbbiekben a művésznél tett látogatásai alkalmával is mindig elismeréssel nyilatkozott a készülő alkotásokról – ezt nem csak a sajtóhírek, de magánlevelei is tanúsítják. Több alkalommal személyesen ült modellt Benczúrnak egy-egy készülő hivatalos portréjához, sőt, több megbízást is adott a festőnek.

(A további három Erzsébet-portrét Horovitz Lipót és Koppay József festette. Horovitz özvegy Andrássy Aladárnénak, a királyné magyarországi főudvarmesternőjének és Harrach Mária Terézia grófnénak, a királyné főudvarmesternőjének festette meg Erzsébet arcképét. Ezek egyike ma a bécsi Piaristenkeller gyűjteményében található. Koppay Festetics Mária grófnőnek, a királyné udvarhölgyének festette meg a királynét, amely jelenleg a Nemzeti Múzeum tulajdona).

A képek mindegyike az „idős" Erzsébetet ábrázolja. A ruhák szabása, fekete színe, a hajviselet a királyné által a '90-es években hordottakhoz igazodik. A művészek képeik megfestéséhez Erzsébet egy-egy ruháját is megkapták. Az arcok korábbi fotók mérsékelten idősebbé alakított verziói, hasonlóan a császárnéról a '90-es években Bécsben kiadott retusált fényképekhez.

A Ferenczy Idának festett arckép a királynét nappali ruhában ábrázolja. Kezében legyezőt tart, nyugodt, zárt sziluettű alakja mögött a képsíkkal párhuzamosan aranybrokáttal bevont fal húzódik. A festmény így bizonyos szakrális képzettársításoktól sem mentes. Azt, hogy ez a kép is inkább felel meg a világ legszebb asszonya mítoszának, mint Erzsébet valódi időskori arcának, a király véleménye is jelzi, aki barátnőjének, Katharina Schratt-nak így írt a készülő festményről: „Gyönyörű a kép, az alak remek, a fiatalabb korban elképzelt arc hasonlít rá és nagyon kellemes a kifejezése". Paradoxnak tűnik, hogy ezeket, a tulajdonképpen fiktív Erzsébet-képet közvetítő portrékat olyan személyek kapták, akik pontosan ismerték a királynét öregségében. Megállapíthatatlan, hogy a portrékon ábrázoltakban mennyi szerepe volt a valódi arc nem-ismeretének és mennyi a szándékolt idealizálásnak. Mindenesetre ezen ábrázolások – főleg a Magyarországon különösen népszerűvé vált háromnegyed alakos Benczúr-kép – is nagyban hozzájárultak a sosem öregedő királyné mítoszának továbbéléséhez.

A festmény előbb Ferenczy Ida bécsi szalonjának falát díszítette – ezt egy nemrég előkerült fotó is tanúsítja –, majd a Ferenczy Ida tevékeny közreműködésével megszervezett budapesti Erzsébet Királyné Emlékmúzeum gyűjteményét gazdagította. A II. világháborúban megsérült múzeum megmaradt tárgyait a Nemzeti Múzeum munkatársai mentették meg 1946-ban. Így a Benczúr-portré ma a Nemzeti Múzeum Képcsarnokának egyik kiemelkedő darabja.

Benczúr a későbbiekben több alkalommal is megfestette az idős királynét: ott volt látható a Millenniumi hódolat 1909-ben befejezett csoportképén és azon a különleges, egész alakos profilportrén, melyet a festő ugyancsak 1909-ben készített a Nemzeti Casino számára. Sajnos mindkét mű elpusztult.


http://archiv.kir...hp?mid=255
 
Ugrás a fórumra: