Hozzászólások
 Téma nyomtatása
Titkok, bálok, utazások
Jtoti
Kiállítás a Gödöllői Királyi Kastélyban

[img]http://www.utazzitthon.hu/images/program/titkok-balok-utazasok-idoszaki-kiallitas-godollo-3-m.jpg[/img] is not a valid Image.

Titkok, bálok, utazások c. kiállítás nyílt a Gödöllői Királyi Kastélyban

Erzsébet 1863-ban férje és anyósa akarata ellenére kezdett el magyarul tanulni. A magyar hamarosan titkos nyelvvé vált közte és felolvasónője, Ferenczy Ida között.

„Idának főleg a fésüléskor és hajmosáskor kellett jelen lennie - hogy az idő hasznosan teljék a magyar nyelvű társalgással, amit az ott lévő komornák és fodrásznők nem értettek.” - írja Brigitte Hamann történész. Titok az is, hogy hogyan kerülhetett fel a kisnemesi származású Ferenczy Ida neve a császárnénak ajánlott arisztokrata társalkodónők listájára, de tény, hogy hamarosan Erzsébet egyik leghűségesebb barátnője, bizalmas ügyeinek kezelője lett. Erzsébetet magyarországi reprezentációi alkalmával számos magyar udvarhölgy és palotahölgy vette körül. Az udvarhölgyek egy része világjáró utazásain is elkísérte, együtt élték át vele a kimerítő hajóutakat, gyalogoltak vele hosszú órákon át.

Kik voltak ezek a hölgyek és mi mindent tudhattak Erzsébetről? Hogyan éltek, s miről mondtak le azért, hogy a királynét szolgálhassák?

2012-06-09 - 2012-09-30

Június 9-én új időszaki kiállítással jelentkezik a Gödöllői Királyi Kastély. Olyan tárlatot nyitnak meg a nagyközönség előtt, ahol a látogató eredeti, sok esetben eddig ismeretlen, vagy még soha ki nem állított tárgyat fedezhet fel Erzsébet királyné használatából.

Erzsébetet magyarországi reprezentációi alkalmával számos magyar udvarhölgy és palotahölgy vette körül. Az udvarhölgyek egy része világjáró utazásain is elkísérte, együtt élték át a kimerítő hajóutakat, gyalogoltak vele hosszú órákon át. Kik voltak ezek a hölgyek és mi mindent tudhattak Erzsébetről? Hogyan éltek, s miről mondtak le azért, hogy a királynét szolgálhassák? Gödöllőn a Hölgyek Évében június elején nyíló időszaki kiállításon ezekre a kérdésekre keresik a választ.
A királyné környezetének egyik első magyar tagja a köznemesi származású Ferenczy Ida volt, aki nagyon hamar barátnőjévé vált. Ferenczy Ida hagyatékából több eddig még soha ki nem állított tárgyat is bemutatunk: csipkék, kesztyűk, kesztyűtartó ládika, illatszeres doboz.
Erzsébet királyné gyorsan tudatára ébredt saját szépségének, és az abban rejlő hatalomnak. Saját környezetét is szerette ennek jegyében alakítani: szolgálattevő udvarhölgyei kivétel nélkül a szép hölgyek köréből kerültek ki.
A vitrinekben elhelyezett tárgyakat szemlélve, a kiállított levelek másolatait böngészve a látogató elképzelheti, milyen is lehetett ennek a titkos, zárt udvari világnak a részese lenni.
A kiállítás helye a gödöllői kastély Rudolf-szárnya, amely nemcsak hiteles történelmi helyszín (Rudolf trónörökös és udvartartásának lakosztályai) hanem új színfolt is egyben.


http://muzgo.blog...kosztalyok

YouTube Videó


[img]http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2012/06/sisi16.jpg[/img] is not a valid Image.

A Titkok, bálok, utazások című kiállítás egyik kurátora, Kaján Mariann elmondta, hogy a kastély Rudolf-szárnyában elhelyezett egyedi iratanyag, illetve az igazi “csemegéket” is tartalmazó több mint kétszáz személyes tárgy egy részét a Nemzeti Múzeumból kölcsönözték, a többi a kastély saját múzeumából való.

Ez utóbbi körbe tartozik Erzsébet királyné kedvenc, köznemesi származású udvarhölgyének, felolvasónőjének, későbbi barátnőjének, Ferenczy Idának a hagyatéka. A részben eddig soha ki nem állított holmik között csipkék, kesztyűk, díszes ládikák, illatszeres dobozok idézik fel az udvari szolgálat titkait.

Egy visszaemlékezés szerint Erzsébet 1863-ban férje és anyósa akarata ellenére kezdett magyarul tanulni, s hamarosan a magyar vált a Ferenczy Idával közös titkos nyelvvé. “Idának főleg a fésüléskor és hajmosáskor kellett jelen lennie, hogy az idő hasznosan teljék a magyar nyelvű társalgással, amit az ott lévő komornák és fodrásznők nem értettek” — írta Brigitte Hamann.

[img]http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2012/06/udvarferenczy.jpg[/img] is not a valid Image.

Balra Ferenczy Ida

A tárlatlátogatók ehhez hasonló részleteket tudhatnak meg egyebek mellett Erzsébet másik kedvelt udvarhölgye, gróf Festetics Mária kilenc naplójának egyik kiállított kötetéből, magyarázta a kurátor. Mint mondta, nemcsak a királyné körül tevékenykedő, őt külföldi útjaira is elkísérő női segítők öt tagja, hanem maga Erzsébet is "megelevenedik" a kiállított tárgyaknak köszönhetően.

Megtekinthető majd (igazi kuriózumként) a királyné egyik eredeti kalapja, legyezője, csipke stólája és cipője, míg az udvari bálok kellékei közül a ruhákon kívül különösen figyelemre méltó az a két csokipapír, amelyet a Vendéglátóipari Múzeumból hoztak el a szervezők.

A bálozók általában csipkével díszített, különleges portrékkal ellátott papírba csomagolt csokoládét kaptak ajándékba, emelte ki Kaján Mariann.

A Hölgyek éve rendezvénysorozat részeként nyíló időszaki kiállítás szeptember 30-áig látogatható a gödöllői Grassalkovich kastélyban.

[img]http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2012/06/udvar1.jpg[/img] is not a valid Image.

http://muzgo.blog...t_godollon

[img]http://media.port-network.com/picture/instance_1/369438_1.jpg[/img] is not a valid Image.

[img]http://media.port-network.com/picture/instance_1/369440_1.jpg[/img] is not a valid Image.

[img]http://media.port-network.com/picture/instance_1/369439_1.jpg[/img] is not a valid Image.

Végezetül, aki szeretné hogy időről időre fel tudja idézni a látottakat annak ajánlom a
következő kiadványt!

http://moly.hu/ko...k-utazasok

Sissiről már Nemere is írt könyvet, ez magában jelzi, micsoda téma. Nem mellesleg a nagyobb magyar könyvtárakban legalább negyedfélszáz tétel szól róla, ezzel majdnem megelőzi férjét, akinek több dolgot is köszönhet, többek közt, hogy szabad lelkét a spanyol etikett 'várbörtönébe' zárták egy életre (erről lásd a verseit is), no meg hogy a tőle elkapott vérbajra az akkoriban megszokott higanykezeléstől kihullottak a fogai, ezért is nem mosolyog egyetlen képen sem. (Talán ugyanez a megoldás a rejtélyes Mona Lisa-mosoly esetében is. De még talán korai és csúf halálát is neki köszönheti, hiszen Luigi Lucheni anarchista nem véletlenül őt: a monarchia egyik szimbólumát szúrta hátba egy reszelővel , pedig ő csak egy kedves bajor hercegnőnek született. No de nem Sissi most a főszereplő, hanem az ő budai cercle-je.

Az oly népszerű történelmi, főleg középkori filmsorozatok nyomán azt hihetik sokan, udvarhölgynek lenni nem volt más, mint remek fedőállásban a király ringyójaként tenni a szépet. Alighanem kár lenne tagadni azokat az időket, amikor nem kevés igazság rejlett ebben, de érettebb korba lépve Európa nagyasszony nem tűrt ilyesmit és a legmagasabb arisztokrata családok asszonyai közül kerültek ki az efféle (egyben afféle kasztokat jelölő) címeket viselő hölgyek.

Az előkelő baromfiudvart persze egy kakas felügyelte: id. báró Nopcsa Ferenc (igen, abból a híres-neves Nopcsa-családból 26 éven át szolgált E. főudvarmestereként: szervezte az utazásait, igazgatta a királynéi udvartartást. Lehetett dolga elég, Erzsébet nem csak nagy túrázó, sétáin sorra lemaradtak mögötte az udvarhölgyek, de nagy utazó is volt.

Alsóbb rangú szolgálat volt a palotahölgyé, de ők is csak nemesek lehettek, illetve a tolongás miatt (a legjobb ajánlólevél lehetett, ha valaki lehúzott pár évet az udvarban) arisztokrata lánykák is felbukkantak ezen az alsóbb "polcon".
http://moly.hu/ko...k-utazasok
Szerkesztette: Jtoti - 2012.12.18. 22:35
 
Ugrás a fórumra: