Hozzászólások
Sisi Fórum » :: Habsburg témájú könyvek :: » Könyvek Rudolfról, magyarul és egyéb nyelveken
 Téma nyomtatása
Bart István: A boldogtalan sorsú Rudolf trónörökös
maya40
lh3.ggpht.com/_WfUcKfAGZ34/TI5FOfm7p_I/AAAAAAAANSY/qaCEv2H2Y1Q/sp13%24011.jpg

Bart István:
Rudolf der unglückselige Kronprinz

[img]http://bookline.hu/product_images/917/B312987.JPG[/img] is not a valid Image.
Szerkesztette: maya40 - 2010.09.17. 22:22
 
Jtoti
Nekem, kedvencem ez a könyv. Számomra a kapu ami Erzsébet királynéhoz vezetett.
A magyar történelem általam kedvelt idõszakához kapcsolódó könyvek sokaságában kezembe akadt 1984-n ez a csodás kis könyvecske.
A történelmi vonatkozásokon túl, egy krimi izgalmával és egy szépirodalmi mû romantikájával andalított és keltette fel egyben az érdeklõdésemet ezzel a kettõsséggel, és tett az író és mûfordító feltétlen hívévé, illetve a kor és a császári és királyi család életének fanatikus kutatójává.

Legeza Ilona könyvismertetõje:

BART István

A BOLDOGTALAN SORSÚ TRÓNÖRÖKÖS

Ferenc József császár és király és Erzsébet királyné egyetlen fia, Rudolf trónörökös, (aki 1858-tól 1889-ig élt) titokzatos körülmények között lett öngyilkos a meyerlingi vadászkastélyban. Az eset világszerte óriási szenzációt keltett, hiszen a fõherceg tettét nem egyedül, hanem fiatal szeretõjével, Vetsera Mária bárónéval együtt követte el. Az udvari körök igyekeztek elködösíteni az öngyilkosság körülményeit, de ezzel csak olajat öntöttek a tûzre: a bulvársajtó lapjai egymásra licitálva új meg új elképzeléseknek adtak hangot.

Bart István "Szerelmi regénye" gondos dokumentációval igyekszik feltárni a kettõs öngyilkosság hátterét. Politika- és mûvelõdéstörténeti tablója bemutatja a közelgõ századvég monarchiájának és különösen a császárvárosnak, Bécsnek a társadalmát, az uralkodó családon belüli viszonyokat, az összefonódásokat és ellentéteket. Aprólékos pontossággal rajzolja meg a trónörökös portréját, próbálja kibogozni összetett egyéniségének titkát, majd szinte másodpercnyi pontossággal számol be a végzetes januári nap eseményeirõl. Rámutat a különbözõ találgatások hátterére és mozgató rugóira. A könyv szépen megírt, izgalmas történelmi dokumentumregény.
 
Ugrás a fórumra: