Hozzászólások
Sisi Fórum » :: Más - világ :: » Utazások
 Téma nyomtatása
Meran és környéke - a.tortenesz
tortenesz
Az élet úgy hozta, hogy több nyaramat is Dél-Tirolban (1) töltöttem. Dél-Tirol az osztrák Tirol tartomány része volt. Az első világháborút követően 1919-ben Olaszországhoz csatolták. Fővárosa Bolzano, de a legkedveltebb és leglátogatottabb városa Merano (2). Meranoban és a környéken több Habsburg is megfordult, többek között Ferenc József és Erzsébet is, hol egyedül, hol a családdal. De ebben a városban kezeltette a tüdőbaját Ferenc Ferdinánd, a későbbi trónörökös, sőt Sisi bátyjának Károly Tivadarnak szemészeti rendelője (3) is volt a városban.
Meranoban és annak környékén próbálom felfedezni azokat a helyeket, ahol Sisi vagy a család egyéb tagjai jártak. Merano a hangulatos utcáival képes minden látogatót vissza repíteni a múltba. A gyönyörű régi épületek a szebbnél szebb virágok, a utca zene varázsa felejthetetlen élményekkel tölt el. (4a/b/c/d) A város központjában található az Erzsébet park, melynek közepén áll Sisi fehér márványból készült szobra (5) (http://www.erzseb...zobra.html). A park végén Erzsébet kávézó csábítja a megfáradt utazót (6). A városon kívül található a trauttmansdorffi kastély, melyet egy hatalmas botanikus kert vesz körül, a kastély ma turistamúzeumként üzemel (7). A bejárat felett az erkélyről Erzsébet üdvözli a látogatókat. A parkban egyébként egy Erzsébet mellszobor és egy Ferenc József és Erzsébet arcképével ellátott pad is található (http://www.trautt...). A kastély a Sisi út egyik kiindulópontja, innen turista út vezet a városban lévő Sisi szoborig (az út kb. 45 perc, 3 km). Meranotól 10 perc autóút Dorf Tirolba, ahol Sisi szálló található (http://www.reside...) és a Schloss Tirol nevű vár (http://www.schlos...), ahol Ferenc József tiroli tartózkodásai alatt megszállt (8). A kastély egyik termében egy nagy Ferenc József portré látható (Franz Eybl a festő, a festmény Ferenc Józsefről "kaiserjager" egyenruhában Schloss Tirolban készült 1851 aug. 18-án a születésnapján, a kastély dísztermében.)(9). Meranotól kicsit távolabb Passeiertal felé, Sandwirtben (Andreas Hofer a tiroli szabadsághős szülőházánál) emléktábla őrzi Ferenc József 1899-es látogatásának emlékét (10), mikor is részt vett egy templom felavatásánál(11).
(folyt.köv.)
(Aki szeretné valamelyik képet eredeti méretben, annak szívesen elküldöm e-mailben.)
Szerkesztette: tortenesz - 2011.04.07. 11:34
 
tortenesz
1899-ben a császár Meránba (1) látogatott, hogy részt vegyen a Szent András-kápolna felszentelése alkalmából rendezett ünnepségeken. A Merán melletti Rottenstein kastélyban (2) lakott, mely valaha egyik fivére tulajdonában volt (Ma Georg von Lichtensteiné). A vasútállomáson a szomszédos völgyekből érkező lövészegyesületek tagjai köszöntötték a császárt, aki érdeklődéssel fordult a latschi lövészek közt álldogáló fehér szakállú, érdemrendekkel feldíszített férfiú felé. (3/4 Ferenc József tiroli látogatása) Elindult a vén hadfi felé, hogy barátságos beszélgetésbe elegyedjen vele. Hol szerezte ezt a sok kitüntetést?, kérdezte a férfitől, aki hamisítatlan tiroli nyelvjárásban fogott neki a magyarázatnak: Felség! Ez itt a Custozza Kisezüst. Ez itt a Jubileumi Emlékérem. Ez ni! Ezt meg itten a kiállításon kaptam a legszebb tehénért. Ezt a kettőt a szomszéd adta kölcsön.
Nem sokkal azután, hogy a császár visszatért Bécsbe, a Passei-völgyben meghúzódó St. Leonhard járásbírója, dr. Wöll hat tisztességes paraszt kíséretében viszonozta Bécsben a császár látogatását, hogy köszönetet mondjanak az uralkodónak azért, mert jelenlétével megtisztelte ünnepségüket. A járásbíró jól felkészítette a kíséretében lévő parasztokat az udvaribeli fellépésre, hogy különböző beszédeket gyakoroltatott be velük, hogy méltóképpen köszönhessék meg a császár ottani látogatását.
Az audiencia megjelölt idejében tiszteletteljesen megállt a hat parasztember a császár előtt, aki az ő szemükben a Fenséget és a Tiszteletreméltóságot jelenítette meg, s eljött a pillanat, amikor fel kellett mondani a betanult szöveget. Amikor azonban elhangzott az első szó, a felemelő pillanatban képtelenek voltak megszólalni, úgy elérzékenyültek, hogy elsírták magukat. Így aztán nem maradt más hátra, mint hogy maga a járásbíró adja elő az uralkodónak, mit éreztek a derék passeiak a császár múltkori látogatásakor. A császár bizonyára pontosan értette a derék parasztok szemében csillogó könnyek jelentését, amelyek valószínűleg több ragaszkodásról tettek tanúbizonyságot, mint az akadémikusok által gyártott beszédek.
Részlet: J.Caché-G.P.-Bichler: Ferenc József magánélete, Gabo,1998, 123-125.


Rottenstein kastély
Első említése 1350-ből való, a kastély a két jellegzetes tornyával a felújítási munkálatok során sokat veszített az eredeti állapotából. Az évszázadok során, mint nyaraló funkcionált, és számos híresség lakott benne: pl. Károly főherceg, I. Lajos bajor király, IV. Vilmos porosz császár és Carolina Auguszta. Ma a kastély a leszármazottak tulajdonában van.
http://www.meran....stein.html


Képek lelőhelyei:
http://cgi.ebay.d...0147381364
http://www.tankon...081204-639
http://www.sagen....ndhof.html
 
tortenesz
2011. április 17-e egy szép tavaszi nap, és az úti cél K. u. K. museum Bad Egart. A városka csupán pár km-re található Merántól. A múzeumot könnyű megtalálni, egy régi ház, kívülről a borostyán és egyéb kúszónövények eléggé benőtték. Belépve az előcsarnokban nagyon sok kép és egy nagy Ferenc József mellszobor, az ajtón pedig egy Tilos a fotózás tábla, amitől egy kicsit elszomorodtam, de végül rájöttem, hogy jobb is így, mivel lehet hogy még most is ott kattintgatnák. Az első két terem minden négyzetcentije tele Ferenc József és Sisi, valamint ritkább esetben Rudolf és Stefánia, Ferenc Ferdinánd, Károly és Zita képeivel, de Schratt és Vetsera sem maradt ki a sorból. Kánaán. Leírhatatlan érzés és látvány egyaránt, a háttérben pedig az elmaradhatatlan Wiener Walzer dallama szólt….

Kiragadnék most pár dolgot abból, ami számomra érdekes és említésre méltó: a fórumon vitatkoztunk azon ki is látható ezen a képen, én akkor azt állapítottam meg hogy a hölgy nem Sisi, hanem Mária Valéria, de a múzeumban is kint volt a kép, nagy méretben azzal a felirattal, hogy Erzsébet Meránban egy hegy megmászása közben. Az egyik vitrinben csak szobros képeslapok, kettő számomra ismeretlen volt, az egyik bronz mellszobor, bécsi szobrásszal, a másik pedig dombormű volt, és valamilyen H-betűs helységnév volt rajta. A vitrinekben a képeslapok, vizitkártyák mellett festményekről készült képek, szobrok, érmék, kitüntetések, használati tárgyak, köztük Sisi egy fehér horgolt kesztyűje, az egyik átjárónál a falon Vetsera Mária eredeti vizitkártyája volt kiállítva. Sisiről két kép volt nekem ismeretlen, az egyik a ravatalán készült színes kép, a másik egy fekete fehér rajz 1898-ból. Az egyik sarokban a Benczúr kép előtt egy (nem) életnagyságú feketébe öltöztetett Sisi bábu volt, nagyon hasonlított az arca a Sisi a lázadó császárné című filmben szereplő hölgyére. A terem többi része már inkább kultúrtörténeti jelleggel bírt, Tirol és a tiroli emberek életét mutatta be. Aki egyszer Tirolban jár, azt mindenképp kukkantson be a múzeumba, a belépő 8 euró, ajándékbolt van, a nyitvatartási időt érdemes figyelni 12-16, és 18.30-21, hétfő zárva.


A múzeum belső tereiről készült képek lelőhelye: http://www.altoad...omePid=545
 
Ugrás a fórumra: