Hozzászólások
Sisi Fórum » :: Egy dinasztia emlékezete :: » A Ferenc József - mítosz
 Téma nyomtatása
Ferenc József mítosza
Jtoti
Ferenc József Kultuszáról nehezebb beszélni, mint felesége Erzsébet császárné és királyné kultuszáról.

Hogy miért? Talán az okokat 1848-ban és nem abban hogy Habsburg, kell keresnünk.
Megítélése születése pillanatától kezdve, királlyá koronázásáig és különösen halálig rengeteget változott a javára.

Ez persze köszönhetõ királynénknak Erzsébetnek, akit imádtak a magyarok, aki szeretett bennünket és szeretett itt tartózkodni Budán, de inkább Gödöllõn. Aki gyerekei mellé magyar környezetet, nevelõket kerített és aki magas is jól beszélte nyelvünket a sok magyarral vette magát körül.
Ferenc Józsefet anyja szül Wittelsbach Zsófia aki férjhez ment egy uralkodó család fõhercegéhez aki soros volt trónra kerülésben, születése pillanatától az új szerepre készítette fel fiát.
Bele élte magát, hogy egy jövendõbeli császár anyja
Jól számított Ferdinánd és férje Ferenc Károly is félreállt és sógornõje sem szült gyermeket
Mivel Ferenc császárnak is Franzi maradt kedvenc unokája, nem volt kérdéses, hogy melyik fõherceg lesz a jövendõ császár.
S bár magát az elfogult anyát is aggasztotta fia emberi fejlõdése. Mert a kedves vidám gyermekbõl tizenéves korára fegyelmezett, nagy önuralommal rendelkezõ, érdes, szófukar, koravén ifjú ember lett. Írásaiból, testvéreihez szóló leveleibõl nyomtalanul eltûnik az egykori ártatlan humor.
Tanítója és gyóntatója is feljegyezte róla, hogy már kedves is tud lenni, ha akar, de ez, csak ritkán fordul elõ anyja elismerte erre, hogy tudja fia önzõ, hogy nem érez részvétet mások iránt és „nincsen szíve” és hogy hajlamos a despotista magatartásra és ez abból ered, hogy a családban csak gyengeséget, akaratnélküliséget lát.
Talán a vallás alkalmas lehetett volna az emberi alázat felébresztésére, hiszen mélyen vallásos nevelést kapott. Azonban a rajongó és misztikus hit hiányzott belõle ez fantáziát igényelt volna ami hiányzott belõle.
Szerette az egyszer, természetes dolgokat, amirõl felesleges sokat beszélni.
1848 decemberében amikor a fiatal fõherceg lépett a Habsburgok trónjára, feltétel nélkül hitt abban, hogy egyedül Istennek felelõs államfõi tevékenységéért. Kegyetlen eszközökkel le is verte az 1848/49. évi szabadságharcot, és bosszút állt elégedetlen magyar alattvalóin .
 
Ugrás a fórumra: