Hozzászólások
Sisi Fórum » :: Egy dinasztia emlékezete :: » A Ferenc József - mítosz
 Téma nyomtatása
Ferenc József mítosza
Jtoti
Ferenc József Kultuszáról nehezebb beszélni, mint felesége Erzsébet császárné és királyné kultuszáról.

Hogy miért? Talán az okokat 1848-ban és nem abban hogy Habsburg, kell keresnünk.
Megítélése születése pillanatától kezdve, királlyá koronázásáig és különösen halálig rengeteget változott a javára.

Ez persze köszönhető királynénknak Erzsébetnek, akit imádtak a magyarok, aki szeretett bennünket és szeretett itt tartózkodni Budán, de inkább Gödöllőn. Aki gyerekei mellé magyar környezetet, nevelőket kerített és aki magas is jól beszélte nyelvünket a sok magyarral vette magát körül.
Ferenc Józsefet anyja szül Wittelsbach Zsófia aki férjhez ment egy uralkodó család főhercegéhez aki soros volt trónra kerülésben, születése pillanatától az új szerepre készítette fel fiát.
Bele élte magát, hogy egy jövendőbeli császár anyja
Jól számított Ferdinánd és férje Ferenc Károly is félreállt és sógornője sem szült gyermeket
Mivel Ferenc császárnak is Franzi maradt kedvenc unokája, nem volt kérdéses, hogy melyik főherceg lesz a jövendő császár.
S bár magát az elfogult anyát is aggasztotta fia emberi fejlődése. Mert a kedves vidám gyermekből tizenéves korára fegyelmezett, nagy önuralommal rendelkező, érdes, szófukar, koravén ifjú ember lett. Írásaiból, testvéreihez szóló leveleiből nyomtalanul eltűnik az egykori ártatlan humor.
Tanítója és gyóntatója is feljegyezte róla, hogy már kedves is tud lenni, ha akar, de ez, csak ritkán fordul elő anyja elismerte erre, hogy tudja fia önző, hogy nem érez részvétet mások iránt és „nincsen szíve” és hogy hajlamos a despotista magatartásra és ez abból ered, hogy a családban csak gyengeséget, akaratnélküliséget lát.
Talán a vallás alkalmas lehetett volna az emberi alázat felébresztésére, hiszen mélyen vallásos nevelést kapott. Azonban a rajongó és misztikus hit hiányzott belőle ez fantáziát igényelt volna ami hiányzott belőle.
Szerette az egyszer, természetes dolgokat, amiről felesleges sokat beszélni.
1848 decemberében amikor a fiatal főherceg lépett a Habsburgok trónjára, feltétel nélkül hitt abban, hogy egyedül Istennek felelős államfői tevékenységéért. Kegyetlen eszközökkel le is verte az 1848/49. évi szabadságharcot, és bosszút állt elégedetlen magyar alattvalóin .
 
Ugrás a fórumra: