Hozzászólások
Sisi Fórum » :: Habsburg - Lotharingiai ház :: » Habsburg-Lotharingia Rudolf trónörökös
 Téma nyomtatása
Rudolf és Stefánia
Jtoti
YouTube Videó1881. május 10-én Bécsben Rudolf feleségül vette a 17 éves Stefánia belga királyi hercegnőt (1864 - 1945), II. Lipót belga király (1835 - 1909), és Mária Henrietta királyné (született Habsburg - Lotaringiai Mária Henrietta Anna főhercegnő, 1836 - 1902) leányát. Az udvar illetékes körei azért választották Stefániát, mert más katolikus uralkodó családból nem találtak megfelelően magas rangú jelöltet. A császári trónörökös esküvőjén megjelent magas rangú vendégek között volt Edward herceg, brit trónörökös, a jövendő VII. Edward király és unokaöccse, Hohenzollern Vilmos német trónörökös herceg, a későbbi II. Vilmos császár is. A fiatal pár egy ideig Prágában élt.

Két ellentétes temperamentum találkozott. Rudolf kiemelkedően intelligens, liberális szabadgondolkodó, mindenfajta konvenciótól mentes, impulzív és túlérzékeny lélek volt, Stefánia komoly, formákhoz mereven ragaszkodó, kevésbé intelligens, színtelenebb személyiség volt. Rudolf anyja, Erzsébet császárné emiatt sohasem kedvelte Stefániát, lenézően kezelte, háta mögött sértő kifejezésekkel illette (például "Trampeltier", ami "tevét" és "tramplit"is jelent).

A házasság első évei még boldogan teltek. 1883-ban leányuk született, Erzsébet Mária főhercegnő (1883 - 1963), akit még az osztrák családtagok is magyar becenevén, "Erzsi"-nek hívtak. Gyorsan kiderült azonban, hogy a házasság nem kötötte le a csapongó szellemű Rudolfot, és nem is terelte el figyelmét azokról a problémákról, amelyek trónörökösi mellőzöttségéből, a kormány és az udvar bizalmatlanságából fakadtak. Rudolf, akárcsak anyja, Erzsébet, ideje nagy részét lovaglással, vadászatokkal töltötte. Nőügyei megszaporodtak, különféle prostituáltakkal (többek között Mizzi Kasparral) is rendszeres kapcsolatai voltak. Nagyon várt fiúgyermekének születése elmaradt, éppen azért, mert Rudolf nemi betegséget hurcolt haza, megfertőzte feleségét, és az asszony meddőségét okozta. A házasfelek elhidegültek egymástól, érzelmi kapcsolatuk megszűnt. Válásuk lehetősége is felmerült, de a szigorúan konzervatív császár megtiltotta
ennek mérlegelését.

[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/65/Stefanie_en_Rudolf.jpg/417px-Stefanie_en_Rudolf.jpg[/img] is not a valid Image.

http://www.kochbu...es%205.htm


Az esküvői menü:

Családi-gálavacsora

Rudolf trónörökös és Stephanie hercegnő házassága alkalmából

a Schönbrunn-Kastélyban

1881. máj. 6-án, péntekenPaszírozott leves fiatal zöldborsóból

Békacomb-ragu gombákkal

Lazac grillen sütve, burgonyával

Párolt ****dellafilé Nápolyi módra

Casserole-pástétom raguval, halgombócból, kakastaréjból, gombából

Rák majonézban

---------------------------------------------------------------------------

Sorbet

---------------------------------------------------------------------------

Kék pisztráng

Fiatal zölborsó levelestészta körettel

Kávé-krém hollandi módon

Pezsgőzselé

Francia sajtok

Málna fagylalt és fagylalt pirított mandulával

----------------------------------------------------------------------------

Desszert

II.

Gála - vacsora

Rudolf trónörökös és Stefánia hercegnő házassága alkalmából

a császári Hofburgban, Bécsben

1881. május 9-én, Hétfőn

---------------------------------------------------------

Szárnyas leves baromfi gombócokkal

Kis pacsirta-vagdalt

Pisztráng hollandi mártással

Angolsült és hátszín

Szalonka-vagdalt

Homár falatok szerelemalmával

------------------------------------------------------------

Sorbet

------------------------------------------------------------

Sült hízlalt salátával

Spárgarudak

Chipolata-pudding (Tradicionális holland puding Maraschinoval és gyümölcsökkel)

Nemzeti, helyi sajtok és Chester-sajt

Meggyfagylalt és fagylalttorta[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e4/Rudolf_Habsburg_and_Princess_Stephanie.jpg[/img] is not a valid Image.

Stefánia belga királyi hercegnő és Rudolf a Habsburg dinasztia trónörökösének házassága akár sikeres is lehetett volna.
Az ellentétnek az alapjait nem a származásban és a neveltetésben kell keresni, hiszen a két fiatal reményekkel kezdte közös életét. Azzal, hogy hozzáment a koronaherceghez, főhercegnői rangra emelkedett.
A rövid ismeretségük alatt, nem derülhetett ki számukra, hogy teljesen más a temperamentumuk.A komoly Stefánia aki a formákhoz mereven ragaszkodott élvezve a bécsi császári udvar adta lehetőségekkel és kevésbé színes személyiségével, nehezen értette meg a kiemelkedően intelligens, liberális, szabadgondolkodó , mindenfajta konvencióktól mentes és túlérzékeny lelkű Rudolfot.
A házasfelek hamar elhidegültek egymástól, bár próbálkozások a a kapcsolat javítására, mindvégig megmaradtak.
Azonban az hogy egyetlen lányuk születése után már több gyermekük nem születhetett, Stefániát megrendítette, mert ráadásul férje nyíltan máshol is vigasztalódott persze ez őt is más karjába kergette.
A válás lehetetlen volt, Rudolf váratlan halálával Stefánia teljesen összetört, mert az élete az udvarnál lehetetlenné vált.
Egy fajta szeretet azonban megmaradt Rudolf részéről, de sajnos próbálkozásai a békülésre az évek alatt nem sikerült, pedig sok gyengéd levél tanúsítja amit feleségéhez írt, hogy az érzései és próbálkozásai
őszinték voltak.

Utolsó "búcsú"levele álljon itt ennek igazolására.

" Kedves Stefánia!
Megszabadulsz tőlem és az általam okozott kellemetlenségektől; légy boldog a magad módján. Légy jó a szegény kislányhoz, ő minden, ami belőlem megmarad. Add át üdvözleteimet minden ismerősnek, különösen Bombellesnek, Spindlernek, Latournak, Wowónak, Gizellának, Lipótnak, stb. stb.
Nyugodtan megyek a halálba, mert csak ez mentheti meg jó hírnevemet.
Szívből ölel szerető Rudolfod."

Férjének öngyilkossága összetörte Stefániát. Helyzetét súlyosbították az uralkodó család és a bécsi udvari körök vádaskodásai, akik őt magát is hibáztatták a szerencsétlenség bekövetkezéséért. Az özvegy Stefánia főhercegné – akárcsak a fiát elvesztő anyós, Erzsébet császárné – véget nem érő utazgatásokba kezdett, hogy Rudolf elvesztését kiheverje, és az udvar szemrehányásaitól elmenekülhessen. Anyósához hasonlóan ő is különféle álnevek alatt utazgatott (Lacroma, Eppan vagy Gondrecourt grófnő, Lady Bonchurch stb.). Gyakran és hosszasan időzött Belgiumban nővérénél, Lujza hercegnőnél és fiatal húgánál, Klementina hercegnőnél. Ha csak lehetett, távol maradt Bécstől. Férje halálával Stefánia helyzete a bécsi udvarban jelentéktelenné zsugorodott. Csupán özvegy trónörökösné, reprezentációs kötelezettségek nélkül.

Később apja, Lipót király és apósa, Ferenc József császár megpróbálták Stefániát az új trónörököshöz, Habsburg–Lotaringiai Ferenc Ferdinánd főherceghez férjhez adni, hogy ezzel megakadályozzák a főherceg rangon aluli házasságát Chotek Zsófia grófnővel. E próbálkozások sikertelenek maradtak.

Egyetlen gyermekükkel:

[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1d/Erzs%C3%A9bet_M%C3%A1ria_%C3%A9s_Stef%C3%A1nia_1901-42.jpg/794px-Erzs%C3%A9bet_M%C3%A1ria_%C3%A9s_Stef%C3%A1nia_1901-42.jpg[/img] is not a valid Image.

Erzsi és Stefánia 1894-ben


http://www.herman...at65_m.txt

Folytatom!
Szerkesztette: Jtoti - 2013.01.17. 18:41
 
Ugrás a fórumra: