Hozzászólások
Sisi Fórum » :: Sisi - Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia :: » Erzsébet királyné, a költõnõ
 Téma nyomtatása
Sisi és a versek
Jtoti
Erzsébet ha boldog vagy boldogtalan volt, egyaránt fejezte ki magát versekkel. A család tulajdonában van még ma is az a könyvecske ,amelybe a szerelmes verseket írta 1852-1853 telén.
Versei a gyászról is szóltak. Legkedvesebb játszótársa kisöccse meghalt, megrendülésében a verset hívja segítségül, hogy kifejezze bánatát ( Olyan fiatalon haltál meg-Olyan tisztán tértél pihenõre .-Bár haltam volna veled-S most lennék az égben mint te.)
Fájdalmat és szerelmi vágyat kifejezõ írásait, kis verses könyvébe írja amit mindig magánál hord, hogy rögzítse pillanatnyi hangulatát, és úgy vigyáz rá mind valami szentségre. Gyakran piros tintával ír és rajzokkal is díszíti a könyvet.

15 évesen szerelembe esik, de a fiatalembert eltávolítják az udvarból és nemsokára meg is hal. A szomorú kiáltások megint belekerülnek a könyvbe "Ó Richárd nincs többé,..."az elvesztett szerelmet siratja. Feltûnik azonban R.F. gróf és a titkos könyvecske lapjain újra egy kék szemrõl mesélnek a sorok, amik rabul ejtették a szívét.

Közben levelezget Károly Tivadarral, illetve válaszol annak szerelmi próbálkozásaira, megköszöni ajándékait.
Ludovika, Úgy viszi Sisi magával Ischlbe, hogy ha Nenét és Ferenc Józsefet sikerült nõvérével Zsófiával összeboronálniuk, ki tudja még Sisinek is nyélbe üthetnek valamit.

Bár egész életén át hû maradt az íráshoz és érzéseit mindig is papírra vetette, az igazi korszak a 80-as években érkezett el a költészetének igazi korszaka.
50-es éveiben szépsége megkopott, legyezõk és napernyõk mögé rejtette magát. Egészségi okok miatt fel kellett hagynia a falkavadászatokkal. Így még egyszer összeszedte magát és hihetetlen intenzitással vetette bele magát a költészetbe.
Kedvenc költõje Heine hatása alatt írta elõször költeményeit, és csak kevesek voltak beavatva eme szenvedélyébe. Lánya Valéria, kétségtelenül a legtöbbet hallgathatta és jó költõnek is tartotta, bár gúnyosan jegyzi meg , a legkisebb kellemetlenséget is versbe önti, hogy azonnal közölje a jövõ lelkeivel és Andrássy elismeréssel adóztak költeményeinek, így ír Nopcsának: - nagyra tartom õfelsége eszét és szívét,, ami egy férfinak is a becsületére válna, csak az szomorít el, hogy csak kevesen tudják milyen is valójában.- Ferenc József nem tudott mit kezdeni felesége fellegjárásával de mint mindenben ebben is elnézõ és béketûrõ volt ha nem értette meg Erzsébet valamelyik hóbortját.

Kiadásukat 1950-es évek utánra tervezte, amikor már kortársai nem élhetnek. a XX. század embereinek is címezte például A jövõ lelkeihez c. versét is.
A verseit körültekintõ gondoskodással 1886/1887 telén lemásoltatott, és mint az eredeti és nyomtatott példányokat 1890-ben egy lepecsételt kazettában helyeztette , saját kézzel írt levelével , azzal, hogy halála után Károly Tivadarnak adják át aki 60 év múlva adja át a svájci szövetségi elnöknek , ma Bernben a Svájci Szövetségi levéltár tulajdonában van.
Azonban mára kiderült több példány különbözõ tulajdonokba került.

A bonyolult rendelkezések azt mutatják, nagyon fontosak voltak számára versei..

Majdnem egy évtizeden át csak versírással foglalkozott
Önmagát gyakran ábrázolta Shakespeare drámahõsnõjének, a szamarakkal körülvett Titánia tündérkirálynõnek.

"Titánia jár magas fák tövében,
Útja fehér virágokkal beszórva,
Bükkök s vén tölgyek most rügyeznek éppen,
S az erdõ mintha Május dómja volna."
Szerkesztette: Jtoti - 2011.01.01. 15:27
 
Ugrás a fórumra: