Hozzászólások
Sisi Fórum » :: Sisi - Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia :: » Eljegyzés, esküvő
 Téma nyomtatása
Erzsébet és Ferenc József esküvője
Jtoti
Ha voltak is elképzelései egy esküvőről, vagy a sajátjáról egyáltalán, hát a valóság, hogy császárné is lesz egyben meghaladta minden bizonnyal azt amikor az esküvő előtt kézhez kapta a terjedelmes kéziratot amin ez állt.
- Ő királyi fensége Erzsébet hercegnő nyilvános bevonulásakor követendő szertartások.- Persze Ferenc József mindent megtett, hogy megnyugtassa.
Mikor másnap, a nyolc fehér lipicai által húzott arannyal díszített üvegbatár keresztül hajt a Róla elnevezett új hídon hogy körbe vigye Bécsben a rózsákkal díszített utcákon, katonák sorfala között ,először sírva fakad a menyasszony. Mire kimászik a nap végén a kocsiból, gyémánt fejékét meg kell igazítania, már nagyon bájos mozdulattal oldja meg ezt, mert hál Isten vége a napnak.
Reggel azonban arra ébred, hogy újabb két terjedelmes iratot kell áttanulmányoznia és megtanulnia.
Az első az esküvője napján követendő szertartásokról szól, másik címe -A legalázatosabb figyelmeztetések-,
1854 április 24-én este fél hétkor Ferenc József Augusztinusok templomában leírhatatlan boldogsággal vezeti oltárhoz menyasszonyát.
Erzsébet arannyal és ezüsttel hímzett, mirtusszal díszített fehér uszályos ruhájában, hajában Zsófia főhercegnő fejékével, mellén harmatos friss, fehér rózsacsokor, halálos komolyan és hófehéren, tart az imazsámolyához. A császárnak figyelmeztetően kell oldalba böknie, hogy felemelkedjen és az oltárhoz lépjenek. A menyasszony a kelleténél halkabban míg a vőlegény annál hangosabban mondja ki az igent.
A díszsortűz, az ágyuk dörejei és Bécs városának harangjai jelzik, hogy immár házasok A gondolataik ki tudja hol járnak már, meg sem hallva a város hercegérsekének hozzájuk intézett beszédét. Erzsébet halálos komolysággal lép ki a templom kapuján.

http://mek.oszk.h.../09839.pdf
Szerkesztette: Jtoti - 2011.11.30. 12:56
 
Ugrás a fórumra: